Με μια φωτογραφία οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, επίσημα, την εγκατάσταση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Hawk στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στην Λιβύη.

Η φωτογραφία δείχνει ένα μοιρόσημο με τα συστήματα Hawk αναφέροντας λακωνικά: «Αεροπορική βάση Ουατίγια».

Το πώς μεταφέρθηκαν τα συστήματα Hawk στην Λιβύη, δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης: Οι Τούρκοι μεταφέρουν ότι πρακτικά θέλουν, είτε με αεροσκάφη, είτε με πλοία στη χώρα και επιχειρήσεις-φιάσκο τύπου «ΕΙΡΗΝΗ» μόνο γέλιο μπορεί να τους προκαλούν και τίποτα άλλο.

Η παρουσία τουρκικών συστημάτων MIM-23 HAWK ΧΧΙ στην βάση αυτή, αποτελεί κύρια απειλή για την αιγυπτιακή Αεροπορία στην περίπτωση που ο Αλ Σίσι διατάξει στρατιωτική επέμβαση, απατώντας στην τουρκική επίθεση στην Σύρτη, η οποία φημολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Τα τουρκικά συστήματα Hawk μπορούν να εμπλέξουν στόχους σε απόσταση 42 χιλιομέτρων και ύψος 45.000 ποδιών, όπως και  χαμηλά ιπτάμενους – αναδυόμενους στόχους (pop-up) σε βεληνεκές μικρότερο των 20 χιλιομέτρων (LASHE Mode) αλλά και να προβάλουν τακτικούς βαλλιστικούς  πυραύλους, όπως τα βλήματα Scud τα οποία οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ φαίνεται πως έχουν αποκαταστήσει επιχειρησιακά, το τελευταίο διάστημα. defencenet.gr

Να σημειωθεί πως η τουρκική παραδοχή της ύπαρξης συστημάτων Hawk στην Λιβύη συμπίπτει με την επίσκεψη σήμερα στην Τρίπολη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, και του αρχηγού  του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η επίσκεψη είναι αιφνιδιαστική και ο ακριβής λόγος δεν είναι έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστός.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι εντάσσεται στην στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αλλά όπως αναφέρθηκε σχετίζεται με τις προετοιμασίες για την επιχείρηση ανακατάληψης της Σύρτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ