Ο πρώην σύμβουλος του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Τραμπ και ανώτερος συνεργάτης του περιοδικού The American Conservative, συνταγματάρχης ε.α Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, αποκάλυψε ότι «τουρκικά στρατεύματα θα πολεμήσουν στην Γάζα»!

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Χ έγραψε:

«Τούρκοι στρατιώτες θα πολεμήσουν τελικά στη Γάζα.

Ο Ερντογάν είναι ευαίσθητος στην παρούσα στιγμή, κινητοποιεί τη χώρα. Αυτό θα γίνει, είναι λάθος να τον υποτιμήσετε.

Ο Ερντογάν είναι ο μοναδικός άνθρωπος στη Μέση Ανατολή με την ικανότητα να καταστρέψει το Ισραήλ. Δώστε προσοχή!».

Η αποκάλυψη του Ντ. ΜακΓκρέγκορ δεν στερείται λογικής.

Ο πόλεμος στην Γάζα κρύβει πολλά περισσότερα από αυτά που φαίνονται, καθώς περιλαμβάνει στην εξίσωση του τρόμου, τον τομέα της ενέργειας και τον κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα δικαιώματα ερευνών στο πολλά υποσχόμενο ενεργειακό πεδίο (φυσικό αέριο και πιθανόν πετρέλαιο) που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Γάζας και που αυτή την στιγμή έχει η βρετανική εταιρεία BP λήγουν το 2024.

Δύο συγκεκριμένες περιοχές, που φαίνονται στον χάρτη, το Gaza Marine και το Med Yavne κρύβουν, κολοσσιαία κοιτάσματα. Το πρώτο που ανήκει 100% στην ΑΟΖ της Γάζας κρύβει ένα τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!

Από το 2025 όποιος είναι κυβερνήτης της Γάζας (η Χαμάς ή μία κυβέρνηση ελεγχόμενη από το Ισραήλ) θα δώσει δικαιώματα ερευνών και εξόρυξης όπου η ίδια κρίνει

Αν είναι η Χαμάς, θα μπορεί π.χ. να δώσει τα δικαιώματα στην Ρωσία.

Κάτι που φυσικά δεν θέλουν και απορρίπτουν οι ΗΠΑ, αλλά και η Βρετανία.

Όλοι αυτοί όμως δεν υπολογίζουν τον παράγοντα της Τουρκίας. Εάν αναπτυχθεί τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Γάζα σε ποιον θα πάνε τα δικαιώματα των γεωτρήσεων και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων;

Φυσικά, στην Άγκυρα θα πάνε.

Όσοι νομίζουν πως η Τουρκία θα φοβόταν να κάνει μία τέτοια κίνηση λόγω του Ισραήλ κάνουν μεγάλο λάθος.

Η Άγκυρα κάποτε θεωρούσε το Τελ Αβίβ πανίσχυρο ή τουλάχιστον αρκετά ισχυρό για να μην θέλει να εμπλακεί στρατιωτικά μαζί του.

Πλέον δεν το θεωρεί έτσι και οι Τούρκοι πιστεύουν πως μπορούν να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ