Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα ανακοινωθεί η νέα τουρκική κυβέρνηση, μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό που άγγιξε το 52%. 

Μάλιστα, ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, και ένας από τους στενότερους συνεργάτες και εξ απορρήτων σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως αναλαμβάνει νέος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως δημοσιοποίησε το δίκτυο Fox Haber, ο πετυχημένος -κατά κοινή ομολογία- επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, διαδέχεται στο υπουργείο Εξωτερικών τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατέχει τη θέση αυτή τα τελευταία 8 χρόνια.

Την Τρίτη συνεδρίασε για πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα AKP, μετά τη νίκη του στις τελευταίες εκλογές, και αργότερα το Fox Haber δημοσιοποίησε τη λίστα με τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως αυτή είχε μοιραστεί στα μέλη του AKP νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη λίστα, παραμένει στη θέση του ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ αναβαθμίζεται σε αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο έως σήμερα υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου. Σε θέση αντιπροέδρου, με κορυφαίο ρόλο στη διαχείριση της οικονομίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, επιστρέφει και ο πάλαι ποτέ «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους διεθνείς πολιτικο-οικονομικούς κύκλους.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει για τελευταία φορά το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, με την απερχόμενη σύνθεση.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες στην τουρκική αντιπολίτευση, μετά την νέα ήττα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο οποίος αμφισβητειται ευθέως από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που ηγείται. Ο Κιλιτσντάρογλου αριθμεί 13 εκλογικές ήττες, έναντι του Ερντογάν και το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον ίδιο στο εσωτερικό του κόμματός του.

Τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για την «εποχή» του Εκρέμ Ιμάμογλου που ξεκινάει, ερμηνεύοντας τις πρώτες κινήσεις του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, μετά την ήττα της ενωμένης αντιπολίτευσης αλλά και της εμφάνισής του την Δευτέρα σε εκδήλωση που διοργάνωσε για την 570η επέτειο Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που θύμισε λίγο νέο-οθωμανική φιέστα από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο πρόεδρος Ερντογάν.

Θεωρείται βέβαιο πως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, που βρίσκεται στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου και έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την τουρκική δικαιοσύνη, θα επιδιώξει να διαδεχθεί τον Κιλιτσντάρογλου στην ηγεσία του CHP. Ωστόσο φαίνεται πως ο σημερινός ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να «αποσυρθεί» εύκολα. Όλα θα κριθούν στο προσεχές συνέδριο του κόμματος που έχει ανακοινωθεί για τον Ιούλιο.

Μεγάλο στοίχημα για τον Ιμάμογλου αποτελούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, την άνοιξη του 2024, και η επανεκλογή του στον δήμο Κωνσταντινούπολης που θέλει να «αλώσει» εκ νέου ο Ταγίπ Ερτογάν με νίκη του εκλεκτού του. Ο Ιμάμογλου είναι αυτός ο που κέρδισε δυο φορές τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές του 2019 και φαντάζει πλέον αντίπαλος στις Προεδρικές Εκλογές του 2028 όποιος και εάν διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ