Μια νέα έκδοση του μεσαίου βάρους άρματος μάχης Tulpar  αποκάλυψε η τουρκική εταιρεία Otokar στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικού υλικού World Defense Show 2024 που πραγματοποιείται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Βάση της σχεδίασης της νέας έκδοσης είναι το σκάφος του Tulpar στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο πύργος μάχης Hitfact Mk2 της ιταλικής Leonardo με πυροβόλο των 120 χλστ.

Ο πύργος HITFACT® MkII  είναι ο πρώτος πύργος με πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος προσαρμοσμένος για τροχοφόρα οχήματα  8×8, με περισσότερες από 500 μονάδες ήδη σε υπηρεσία παγκοσμίως.

Ο  αρθρωτός, ελαφρύς πυργίσκος υποστηρίζει διάφορους οπλισμούς, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων όπλων 105/52 χλστ.  και λείας κάνης  120/45 χλστ., με επιλογές δευτερεύοντος οπλισμού, όπως ομοαξονικά τοποθετημένο πολυβόλο των  7,62 χλστ.  και 12,7 χλστ., που διατίθεται είτε σε χειροκίνητη λειτουργία είτε σε μέσω τηλεχειρισμού.

Στη  βασική έκδοση του έκδοση το  Tulpar  διαθέτει είτε πύργο με πυροβόλο των 30 χλστ. είτε πύργο με πυροβόλο των 105 χλστ. κατά συνέπεια το «άλμα» από τα 30 στα 120 χλστ. είναι σίγουρα αξιοσημείωτο, για ένα ελαφρύ άρμα μάχης.

Όπως αναφέρει η Otokar

«Το Tulpar διακρίνεται χάρη στην εξαιρετική κινητικότητα, την ανώτερη δύναμη πυρός και την προηγμένη ικανότητα επιβίωσης. Σχεδιασμένο  για να καλύπτει  τόσο τις τρέχουσες όσο και τις μελλοντικές στρατιωτικές ανάγκες, οι παραλλαγές Tulpar καλύπτουν εύρος βάρους από 28 τόνους  έως και 45 τ. και διαθέτει  σπονδυλωτή θωράκιση για υψηλή βαλλιστική προστασία και προστασία από νάρκες. Η ευελιξία του επιτρέπει τη λειτουργία σε διαφορετικά περιβάλλοντα μάχης, από αστικές περιοχές έως δύσκολα εδάφη, όπου τα παραδοσιακά κύρια άρματα μάχης αντιμετωπίζουν περιορισμούς.»

Το άρμα διαθέτει κινητήρα ισχύος 810 ίππων, μπορεί να αναπτύσσει μεγίστη ταχύτητα 70 χ.α.ω και έχει αυτονομία 600 χλμ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ