Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μεγάλος νικητής του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα όσα φαίνονταν από τη στιγμή που βγήκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα. 

Με το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν συγκεντρώνει 51,8% έναντι 48.2% του Κ.Κιλιντσντάρολγου.

Αξίζει αν σημειωθεί ότι αυτή είναι η 11 (!) συνεχόμενη φορά που ο Ρ.Τ.Ερνοτγάν κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ενώ αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα για τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών με τον Ερντογάν να προηγείται του Κιλιντσντάρογλου. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων.

Μια πρώτη δήλωση από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου. Ο εκπρόσωπος του κόμματος ζητά από τους υποστηρικτές του κόμματος να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις κάλπες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η κούρσα είναι στήθος με στήθος. Συνεχίστε να κάνετε το καθήκον σας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε.

Άφησε και μια αιχμή κατά της απόφασης του Ερντογάν να εκφωνήσει νικητήριο λόγο στους υποστηρικτές του από την έδρα του AKP στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του CHP είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι».

Τη νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν την επιβεβαίωσε μέχρι και το πρακτορείο ΑΝΚΑ που είναι προσκείμενο στην αντιπολίτευση στην Τουρκία, το οποίο του έδωσε 50,64% έναντι 49,36% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ερντογάν: Εμφανίστηκε στην κορυφή λεωφορείου – Τραγούδησε, ευχαρίστησε και φώναξε «μπάι μπάι Κεμάλ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στην κορυφή ενός λεωφορείου και αφού τραγούδησε ευχαρίστησε τον λαό για τη νίκη που του έδωσε.

Στην ομιλία του δεν εμφανίστηκε ενωτικός, το άκρως αντίθετο, είχε δηλητηριώδη σχόλια για τους αντιπάλους του.

«Σήμερα πρώτα ο θεός είναι μια μεγάλη μέρα. Αγαπητοί μου φίλοι με σεβασμό ευχαρiστώ όλους τους πολίτες

O λός με την πρότιμήση του μου έδωσε τη διοίκηση για πέντε ακόμη χρόνια. Ευχαριστώ κάθε τμήμα του έθνους μας.

Η αγάπη αυτή δεν τελειώνει εδώ.

Κοιτάξτε τον Κεμάλ, αυτή η πορεία δεν μένει μόνο για αύριο δεν θα ηττηθεί ποτέ. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς.

Αν θέλετε να τους πούμε άλλη μια φορά μπάι μπάι κύριε Κεμάλ», είπε ενώ οι συγκεντρωμένοι από κάτω φώναζαν το σύνθημα «μπάι μπάι Κεμάλ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μύλος έγινε στην Τουρκία καθώς το TVNET, το Yeni Şafak και το TV100 άρχισαν να διαδίδουν τα δεδομένα της ψηφοφορίας πριν λήξει η απαγόρευση μετάδοσης, που είχε οριστεί για τις 18:30.

Η νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν είχε διαφανεί από νωρίς, καθώς με 43,91%, ο Ρ.Τ.Ερντογάν λάμβανε το 57,09%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωνε 42,91%.

Νωρίτερα και με καταμετρημένο το 20,6%, ο Ερντογάν λάμβανε το 60,8%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει το 36%, ενώ και με καταμετρημένο το 11,5% των ψήφων ο Ερντογάν έδειχνε να παίρνει 64%.

Ο λόγος που μειώθηκε η διαφορά του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ενσωματώθηκαν οι ψήφοι από τα αστικά κέντρα, εκεί που έχει υπεροχή ο Κ.Κιλιτσντάρογλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κωνσταντινούπολη, εκεί που με καταμετρημένο το 42%, ο Κιλιντσντάρολγου προηγείται με  50,02%. Ο Ερντογάν έχει το 49,8%.

Ο Κ.Κιλιντσντάρολγου πήρε τη νίκη στη Σμύρνη, εκεί που με καταμετρημένο το 50.44% παίρνει το 65.37%. 

Aξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συμμετοχή στον β’ γύρο των προεκλογικών εκλογών στην Τουρκία έφτασε στο 84,93% έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο.

Πρώτος στους Τούρκους στην Ελλάδα ο Κ.Κιλιτσντάρογλου 

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται άνετα με 71,4% έναντι 28,5% για τον Ερντογάν, στους Τούρκους στην Ελλάδα, με καταμετρημένο περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό ήταν 75,88% υπέρ του Κιλιτσντάρογλου και 16,99% για τον Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ