Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ανανέωση της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, χωρίς να αποκαλύπτει για πόσο χρονικό διάστημα ισχύει η παράταση.

Η συμφωνία, που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επρόκειτο να λήξει το Σάββατο, ωστόσο, παρατάθηκε.

«Η συμφωνία για το πέρασμα σιτηρών επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε παράταση της συμφωνίας αυτής», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του, σύμφωνα με το Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είχε προηγουμένως ζητήσει την ανανέωση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή για το ήμισυ της διάρκειας της προηγούμενης περιόδου ανανέωσης, ενώ η Ουκρανία επέμενε σε 120 ημέρες.

Κίεβο: Το ευχαριστώ για την συμφωνία για τα σιτηρά

Σύμφωνα με το AFP, το Κίεβο ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για την τήρηση των συμφωνιών για τα σιτηρά.

Ενώ οι σοδειές της Ουκρανίας έχουν πληγεί από τον πόλεμο, η χώρα εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικός παίκτης στον τομέα της γεωργίας και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων στην αποστολή βασικών προϊόντων παγκοσμίως, από ηλιέλαιο μέχρι σιτάρι και καλαμπόκι, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι σημαντικές ποσότητες που εξάγονται μέσω του διαδρόμου σιτηρών είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στην αποτροπή της επιδείνωσης της παγκόσμιας κρίσης και στη μείωση της πίεσης στον πληθωρισμό. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν υψηλές σε πολλά έθνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ