Για μία νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έκανε λόγο το κρατικό κανάλι TRT, κατά τη ζωντανή μετάδοση της ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρίτη προεδρική θητεία του.

Μάλιστα, ένας από τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τη… γραμμή του προέδρου.

Ποια είναι αυτή; Περιμένει με αδημονία τον Κ.Μητσοτάκη για να επιλυθούν όλα τα «προβλήματα» στο Αιγαίο.

Βέβαια το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Πέραν αυτού καμία ελληνική κυβέρνηση, (μέχρι πρότινος , με έμφαση στο «πρότινος») δεν θεωρούσε ότι υπάρχει κανένα άλλο θέμα προς επίλυση.

Τώρα τα δεδομένα όμως αλλάζουν.  

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί μία νέα αρχή και στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη “θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματα τους”.

Yeni Kabine: Η νέα τουρκική κυβέρνηση

Ανακοινώθηκε η νέα τουρκική κυβέρνηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν. Όπως αναμενόταν στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο πρώην επικεφαλής της των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν και στο υπουργείο άμυνας ο  Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η Τουρκία όμως θεωρεί ως «προβλήματα» το καθεστώς  της κυριότητας δεκάδων νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, το καθεστώς της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας, το εύρος του εναέριου χώρου κ.α.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας:

Αντιπρόεδρος: Cevdet Yilmaz

Υπουργός Δικαιοσύνης: Yılmaz Tunç

Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Mahinur Özdemir Göktaş

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Vedat Işıkhan

Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Mehmet Özhaseki

Υπουργός Εξωτερικών: Hakan Fidan

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Alparslan Bayraktar

Εκτός της νέας κυβέρνησης μένουν ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου:

«Ολοκληρώσαμε μια εκλογική διαδικασία που ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας μας.

Προσεύχομαι στον Θεό οι εκλογές, που γνώρισαν πολλές πρωτιές στην ιστορία της χώρας μας, να είναι ωφέλιμες για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Η Τουρκία δεν διεξήγαγε απλώς εκλογές στις 14 και στις 28 Μαΐου, αλλά αποφάσισε επίσης πώς θα ήταν ο επόμενος αιώνας.

Το έθνος μας, μαζί με τη θέλησή του, έχει επίσης προστατεύσει την ανεξαρτησία και το μέλλον του. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δείξει ότι θα συνεχίσει να ρέει στο δικό της μέσο με την κρατική της παράδοση να ξεπερνά τα 2.200 χρόνια, την εθνική συνείδηση να ξεπερνά τα 1000 χρόνια και την κουλτούρα της συμβίωσης για αιώνες.

Έγινε κατανοητό για άλλη μια φορά ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει την κοίτη αυτού του ποταμού, που εδώ και 1000 χρόνια πρασινίζει από αγάπη τα εδάφη της Ανατολίας. Η Τουρκία είναι πιο δυνατή σήμερα από χθες. Η δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ