Με το νέο αμφίβιο ΤΟΜΑ ΖΑΗΑ πραγματοποίησαν την αποβατική τους ενέργεια στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος 2024» οι Τούρκοι πεζοναυτικές.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τα αμφίβια οχήματα, που θα επιχειρούν από το  TCG Anadolu, έπλευσαν στην ακτή μεταφέροντας προσωπικό.

Παράλληλα τουρκικά αποβατικά αποβίβασαν πεζοναύτες, ενώ στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνονταν μάχη CQB, εκκένωση τραυματιών κ.α.

Στην άσκηση μετείχαν 5 αμφίβια ΤΟΜΑ, τα πρώτα εκ των οποίων παραδόθηκαν στις 25 Μαρτίου του 2023, ενώ συνολικά οι Τούρκοι πεζοναύτες θα παραλάβουν 23 οχήματα μάχης, 2 οχήματα διοίκησης και 2 περισυλλογής.

Το ΖΑΗΑ διαθέτει ως οπλισμό είτε ένα πολυβόλο των 12,7 χλστ. είτε ένα βομβιδοβόλο των 40 χλστ. τα οποία φιλοξενούνται σε τηλεχειριζόμενο πυργκίσκο CAKA. Το ΖΑΗΑ μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα στο νερό 7 κόμβων, και 70 χ.α.ω. στην ξηρά.

Το όχημα υπηρετείται από τριμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει έως και 21 εξοπλισμένους στρατιώτες, οι οποίοι εξέρχονται του οχήματος από μια οπίσθια θύρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ