Στη διασυμμαχική άσκηση «Dynamic Manta 23», που διεξαγόταν με υποβρύχια και φρεγάτες στη Αδριατική (ανατολικά της Σικελίας) , υπήρχε στο σενάριο μία άσκηση που λεγόταν «ταχεία ανάδυση υποβρυχίου» και εκεί παραλίγο όπως όλα δείχνουν να υπήρχε τουρκική τραγωδία.

Όμως ένα τουρκικό υποβρύχιο, το TCG Preveze, αναδύθηκε πιο γρήγορα απ΄ότι προβλεπόταν στην άσκηση. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Το τουρκικό υποβρύχιο υπέστη σοβαρότατη βλάβη και ο Τούρκος κυβερνήτης του έδωσε αμέσως; την εντολή για άμεση ανάδυση και εγκατάλειψη της άσκησης. Έμεινε για αρκετή ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας περιμένοντας βοήθεια.

Η Άγκυρα έστειλε τότε το ειδικό πλοίο ρυμούλκησης υποβρυχίων Alemdar, το οποίο και το ρυμούλκησε. Η ρυμούλκηση έγινε με τη συνοδεία της φρεγάτας Barbaros που και αυτή συμμετείχε στην άσκηση, η οποία το επέστρεψε στο Ακσάζ.

Η Άσκηση στην οποία μετείχε και η χώρα μας με υποβρύχιο και φρεγάτα, σχεδιάστηκε από την Διοίκηση της Allied Maritime Command (MARCOM) του NATO και υλοποιήθηκε από την Διοίκηση των Command Submarine Operations (COMSUBNATO), με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης και τον συντονισμό ναυτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Κατά την διάρκειά της υλοποιήθηκαν τα παρακάτω σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

Anti Surface Warfare επιχειρήσεις.
Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (Anti Submarine Warfare – ASW).
Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
Ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise-SOFEX).
Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
Ταχεία ανάδυση Υποβρυχίου.

Η διαρκής συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην σειρά ασκήσεων «DYNAMIC MANTA» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών συμμαχικών δυνάμεων.

Ίσως η εβδομάδα αυτή να είναι εβδομάδα των υποβρυχίων. Πέραν της συμμετοχής της χώρας μας στην διεθνή άσκηση «Dynamic Manta 23» με υποβρύχιο, άλλα πέντε ελληνικά υποβρύχια μετέχουν σε εθνική, αυτή τη φορά άσκηση, στο Μυρτώο, Κρητικό και Καρπάθιο Πέλαγος με την επωνυμία «Αναπνευστήρ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ