Η Τουρκία ετοιμάζεται να κάνει «στροφή» στα βρετανικά Eurofighters αν οι ΗΠΑ πουν «όχι» για τα F-16

«Οι ΗΠΑ μας ενθάρρυναν να αγοράσουμε F-16»

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Τουρκία, ετοιμάζεται να κάνει «στροφή» στα μαχητικά Eurofighters, αν δεν προχωρήσει η αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ.

Έτοιμη να καταθέσει πρόταση αγοράς για να ανανεώσει τον στόλο της, φέρεται να είναι η Τουρκία που, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας MiddleEastEye, έχει έτοιμη πρόταση αγοράς μαχητικών Eurofighters Typhoons από την Βρετανία, εάν κι εφόσον δε προχωρήσει η αγορά των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Αγγλία ο Τούρκος διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Χασάν Κιουτσουκακιούζ,  βρέθηκε στην Βρετανία το περασμένο διάστημα και έκανε μια διερευνητική κουβέντα αναφορικά με πιθανή αγορά Eurofighters, σε συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του.

Σημειώνεται ότι η κύρια ποσότητα των Eurofighters παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καλή περίπτωση τα Eurofighters»

Τουρκική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει στο MiddleEastEye ότι «τα Eurofighters είναι μια μάλλον πολύ καλή περίπτωση, εάν δεν μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην απόκτηση των αμερικανικών F-16».

Tον Σεπτέμβριο, η Τουρκία έστειλε επιστολή αιτήματος για 40 F-16 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την απόρριψή της από το πρόγραμμα F-35, πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Οι ΗΠΑ μας ενθάρρυναν να αγοράσουμε F-16»

Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τους ενθάρρυνε να υποβάλουν το αίτημα αφού επικοινώνησαν με έναν κατώτερο Τούρκο διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον για να διαβιβάσουν τις πληροφορίες.

Όμως η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, αλλά και στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, φαίνεται να δυσκολεύουν την απόκτηση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από την γείτονα χώρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρούν ως εναλλακτική λύση την αγορά των Eurofighters μαχητικών από τη Βρετανία.

Τούρκοι αξιωματούχοι πάντως τονίζουν ότι «η Βρετανία προσπαθεί εδώ και καιρό να μας πουλήσει τα Eurofighters».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV