Στην Τουρκία δεν έχει καμία σημασία αν στην εξουσία βρίσκονται αριστεροί ή δεξιοί, ισλαμιστές ή κεμαλικοί, η τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας είναι μία και δεν αλλάζει:

Η Άγκυρα θέλει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με την πρόφαση ότι είναι «στρατικοποιημένα», δηλαδή εξασκούν το δικαίωμα στην αυτοάμυνά τους με βάση την Χάρτα του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος του αριστερού-εθνικιστικού κόμματος Βατάν της Τουρκίας (Κόμμα Πατρίδας – Vatan Partisi) Ντογού Περιντσέκ συνέχισε την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας. 

«Σπάζοντας τις αλυσίδες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έθαψε το PKK στα χαρακώματα, ενώ με πέραν των συνόρων στρατιωτικές επιχειρήσεις εκκαθαρίζει τη διασπαστική και κατευθυνόμενη από τις ΗΠΑ οργάνωση» είπε ο Ντογού Περιντσέκ, σύμφωνα με τα tourkikanea.

«Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες για την εφαρμογή της απόφασης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας της 8ης Αυγούστου 1995 που αναφέρει ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο θα θεωρηθούν σε κάθε περίπτωση ως αιτία πολέμου» πρόσθεσε.

Για να καταλήξει: «Η ξένη κατοχή των 153 νησιών και ομάδων νησίδων που αποτελούν τουρκικό έδαφος στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί και η κυριαρχία μας να εφαρμοστεί στην πράξη».

Το κόμμα Βατάν (πρώην Εργατικό Κόμμα), το οποίο έχει ορισμένα στοιχεία αριστερής ιδεολογίας αλλά πολλά μέλη του ήταν στρατηγοί κατηγορούμενοι στις υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα» – επικεντρώνει την εξωτερική πολιτική του σε Ελλάδα, Αρμενία, ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το Βατάν θεωρεί ότι η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ψέμα και ότι 152 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας και της ΕΕ και «πρέπει να απελευθερωθούν».

«Με το αίσθημα της εχθρότητας»

Σε ομιλία που έκανε ο Ισμαήλ Οζντεμίρ, αντιπρόεδρος του ΜΗΡ (το Εθνικιστικό Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που στηρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) κατηγόρησε την Ελλάδα:

«Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας βλάπτουν μόνο την ίδια και την οικονομία της, ενώ στα μάτια της Τουρκίας δεν αξίζουν καθόλου. Η Ελλάδα που αντί για τις σχέσεις καλής γειτονίας, λειτουργεί πάντα με το αίσθημα της εχθρότητας, είναι μία χώρα που έχει βιώσει τις πίκρες του πολέμου σε διάφορες χρονικές στιγμές.

»Για αυτόν τον λόγο η εμμονή στη πρόκληση εντάσεων, οι διαρκείς προκλητικές ενέργειες και οι στάσεις που δηλητηριάζουν τις σχέσεις, θα τους υποχρεώσουν να αντιμετωπίσουν και τα σοβαρά προβλήματα. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν συνεχίσουν με αυτή την ταχύτητα και σε αυτό το επίπεδο την αντίθεσή τους με την Τουρκία, τότε σίγουρα μια μέρα θα δούνε την ανταμοιβή τους».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών είπε ότι «Κατά την άποψή μας αυτή η προσέγγιση είναι σωστή και έτσι έπρεπε να γίνει.

«Να αποσύρει τις οχυρώσεις»

»Η Ελλάδα που εφαρμόζει κάθε είδους παρανομία, που βγάζει στην επιθετικότητα τα καπρίτσια και δίνει βάρος στην επιθετική πολιτική, θα πρέπει να γνωρίζει πώς σε κάθε βήμα που θα κάνει από τώρα και μετά θα πάρει την απαραίτητη απάντηση και ανάλογα να δράσει. Αν υπάρχει κάποια αντίθετη πρόθεση από την Ελλάδα, τότε ο λογαριασμός θα είναι πολύ ακριβός».

Και κατέληξε: «Οι συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων πρέπει να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταματήσει τον εξοπλισμό νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, να αποσύρει τις οχυρώσεις που έχει κάνει ως σήμερα και να αποδώσει τα δικαιώματα στην τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης».

Αυτά τα δικαιώματα έχουν δοθεί στους Τούρκους πολιτικούς από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες τόσες δεκαετίες δεν διεκδίκησαν τίποτε από την Άγκυρα.

Η Τουρκία παραβίασε ολοσχερώς την Συνθήκη της Λωζάνης σε κάθε της σημείο. Η Ελλάδα πρέπει να απαιτήσει επιστροφή στον ελληνικό εθνικό «κορμό» της Ίμβρου και της Τένεδου, αφού ουδέποτε δόθηκε καθεστώς αυτονομίας στα νησιά και εκδιώχθηκε ο ελληνικός πληθυσμός τους.

Πρέπει να απαιτηθεί η επιστροφή των Ελλήνων της Πόλης και η αποζημίωση των περιουσιών τους που με κάθε τρόπο και μέσον υφαρπάχτηκε από τους Τούρκους.

Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί και να στριμωχτεί για να σταματήσει να χρησιμοποιεί αυτή την ρητορική, γιατί η ρητορική όταν μένει αναπάντητη, κάποτε γίνεται… πράξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ