Χουλουσί Ακάρ για Rafale: «Είναι πολύ λίγα για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία»

Προκλητικός εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας για τις σχέσεις με την Ελλάδα, κάνοντας επιπλέον αναφορά στα γαλλικά Rafale που έφτασαν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη hurriyetdailynews.com, ο Ακάρ ξεκίνησε με την γνωστή επωδό ότι η Τουρκία ελπίζει να επιλύσει όλες τις διαφορές με τη γειτονική χώρα μέσω διαλόγου και συνεργασίας, δηλαδή η Ελλάδα να παραδώσει αυτοβούλως μέσω διαλόγου το μισό Αιγαίο στην Τουρκία.

Στη συνέχεια όμως και αναφερόμενος στα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale που έλαβε η Ελλάδα από τη Γαλλία, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «νομίζουν ότι κερδίζουν κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για την κανονική άμυνα, αλλά πολύ λίγα για την Τουρκία».

«Η Τουρκία δεν έχει μαξιμαλιστικές βλέψεις και δεν έχει βλέμμα σε εδάφη καμίας χώρας, αλλά ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και συνταξιούχοι διπλωμάτες και στρατιώτες συνεχίζουν να προκαλούν τον ελληνικό λαό εναντίον της Τουρκίας», σημείωσε ο υπουργός.

«Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια άκρως καταστροφική και προκλητική προσέγγιση ως προς τη σχέση των δύο συμμάχων. Βλάπτει τις σχέσεις μας».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως: «[οι Έλληνες] συνεχίζουν να έχουν αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους. Ό,τι γίνεται είναι για την ευημερία του ελληνικού λαού. Ενεργούν με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών, κάνουν λάθη. Γιατί; Για τους στόχους μερικών πολιτικών, τον ενθουσιασμό, τα καπρίτσια. Εντελώς ασυνεπείς δηλώσεις που στοχεύουν σε εσωτερική κατανάλωση. Αυξάνουν την ένταση με πράξεις με αναληθή λόγια για την εσωτερική τους πολιτική. Βλέπουμε πόσο επιβλαβείς είναι».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Μερικά μέλη των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, ακαδημαϊκοί, συνταξιούχοι στρατιώτες, διπλωμάτες, ορισμένοι πολιτικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμερίζονται αυτές και παρόμοιες απόψεις. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε έχουμε επεκτατικές δράσεις, ούτε κάνουμε ομιλίες με περιεχόμενο έντασης. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί».

Η Ελλάδα είναι επεκτατική, όχι η Τουρκία

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας ρωτήσουμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν ενάντια σε όλες τις συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Λωζάνη, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα λένε 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό; Το 1995, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Δεν θέλουμε ένταση. Ας επωφεληθούμε όλοι από τον πλούτο των θαλασσών, λέμε, να είμαστε κι εμείς ευτυχισμένοι. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση».

Ο Χουλούσι Ακάρ διερωτήθηκε «ποια απειλή ήρθε από την Τουρκία; Προσπαθούν να το κάνουν να φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας για την τέταρτη συνάντηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV