Πολύ ενοχλημένοι είναι στην Άγκυρα με την δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με την οποία χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «ακατάλληλο μνηστήρα» που προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του στα Βαλκάνια.

Και πως να μην είναι από την στιγμή που έχουν επενδύσει πάρα πολλά στην Αλβανία την οποία την χρησιμοποιούν ως πηγή δημιουργίας προβλημάτων έναντι της Ελλάδας.

Οι Αλβανοί μέχρι τώρα εκθείαζαν την Τουρκία επί καθημερινής βάσεως, αλλά στο τέλος της ημέρας δίνουν λόγο μόνο στους Αμερικανούς και όχι σε όλους αλλά στους Δημοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν.

Ώρες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν, ο Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στους Financial Times, μια από τις έγκριτες εφημερίδες της Βρετανίας, κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, λέγοντας:

 «Απορρίψτε τις προσφορές από ξένες δυνάμεις και διατηρήστε την πίστη σας στο όνειρο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν είπε «Τουρκία», αλλά…

Ο Ράμα είπε ότι η αναμονή στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενοχλητική. Καθώς η βρετανική εφημερίδα ανέφερε  «Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Ο Ράμα είπε ότι τέτοιοι μνηστήρες, που δεν κατονόμασε κανέναν από αυτούς, ήταν ακατάλληλοι» αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

 «Άλλες χώρες μπορούν να φέρουν χρήματα, επενδύσεις, ακόμη και χαβιάρι, αλλά αυτές οι χώρες δεν μπορούν να φέρουν ό,τι χρειάζεστε για να χτίσετε μια λειτουργική και ελεύθερη χώρα», συνέχισε ο Ράμα στη δήλωση του.

Ο Ράμα επεσήμανε ότι η Αλβανία, η Σερβία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πιθανές υποψήφιες, προσθέτοντας ότι «οι Αλβανοί είναι απογοητευμένοι με τις Βρυξέλλες»

Ο Ράμα επεσήμανε ότι η Αλβανία ήρθε πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα στο παρελθόν και είπε, «Αναζητούμε έναν νέο γάμο, δεν σκεφτόμαστε με τους παλιούς. Φυσικά, αυτός ο γάμος θα είναι δύσκολος», είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ