Τελικά η Τουρκία παρά το ότι βρίσκεται αρκετές φορές και με την πλάτη στον τοίχο δείχνει να ξεπερνά σκοπέλους που τις δίνουν ανάσες αλλά και που ενισχύουν την ολοένα και πιο ανεξάρτητη αμυντικης της βιομηχανία.

Έτσι ένα νέο μεγάλο πακέτο όπλων με πρώτα τα UAV Bayracktar ΤΒ2 αγοράζουν τα ΗΑΕ από την Τουρκία ενώ από ότι φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει για ακόμα μια φορά θεατής των εξελίξεων.

Θα ήταν ευκολότερο αν είχε μια έτοιμη λύση να αντιπροτείνει αλλά και αν προσέγγιζε πιο σθεναρά τα Εμιράτα.

Ήδη σύμφωνα με όσα μεταδίδει ρωσικό ΜΜΕ αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται στην Άγκυρα για να συζητήσει πιθανή συνεργασία με τις αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, ενώ γίνεται λόγος για αγορά τουρκικών UCAV BAYRAKTAR.

Τα ΗΑΕ φέρονται να έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν  τουρκικά UAV Bayraktar TB2 μετά την επιτυχία τους στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η τουρκική πλευρά έδειξε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την επιτυχία της χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 εναντίον των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Pantsir-S στη Συρία και τη Λιβύη.

Ως αποτέλεσμα, τα ΗΑΕ αποφάσισαν να αγοράσουν μια μεγάλη παρτίδα τουρκικών επιθετικών drones. Κατά πάσα πιθανότητα, η Άγκυρα πέτυχε πραγματικά την καταστροφή μεγάλου αριθμού ρωσικών συγκροτημάτων με σχετικά μικρές απώλειες drones, αφού τα ΗΑΕ είναι πολύ προσεκτικά στην επιλογή όπλων.

“Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό ότι μιλάμε για πώληση 24 επιθετικών drones στα ΗΑΕ έναντι του ποσού των περίπου 120 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ έχουν γίνει επαφές και για άλλα οπλικά συστήματα. Τα ΗΑΕ δεν απέκλειαν προηγουμένως την πιθανότητα απόκτησης ρωσικών UAV Orion-e, ωστόσο, πιθανότατα, η επιλογή τους γέρνει σαφώς υπέρ των τουρκικών όπλων”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και αναμένουμε την επαλήθευση ή την διάψευση από το Εμιράτο.

Η επίσκεψη των αξιωματούχων των ΗΑΕ , υλοποιείται σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο πρίγκηπας των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν επισκέφθηκε την τουρκική πρωτεύουσα, όπου ανακοίνωσε την χορήγηση  10 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ