To υπό ανάπτυξη τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TF-X (το οποίο σημαίνει Turkish Fighter), θα ακολουθήσει την ρωσική ασφαλή πρακτική και θα χρησιμοποιήσει αρχικά τους αμερικανικούς κινητήρες F110 της General Electric, όπως δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί μέχρι η τουρκική βιομηχανία να καταφέρει να κατασκευάσει τον δικό της εγχώριο κινητήρα.

Πρόκειται δηλαδή για μία «ενδιάμεση λύση».

Αυτή την πρακτική ακολουθεί και η Ρωσία για την παραγωγή του δικού της μαχητικού πέμπτης γενιάς, του Su-57 το οποίο προς το παρόν χρησιμοποιεί τον κινητήρα των ρωσικώ μαχητικώ 4++ γενιάς Su-35 και συγκεκριμένα τον Saturn AL-41F1S turbofan.

Ο F110 είναι η προφανής «λύση», τουλάχιστον για τα αρχικά στάδια δοκιμών. Ο συγκεκριμένος κινητήρας ήδη συναρμολογείται -και εν μέρει παράγεται- εδώ και χρόνια στην Τουρκία, από την εταιρία Tusas, μιας και εφοδιάζει τα F-16 της τουρκικής Αεροπορίας. 

Η εταιρία έχει παράξει μεγάλο νούμερο από τους κινητήρες αυτούς ενώ είναι και κέντρο περιφερειακής επισκευής τους.

Είναι παλαιάς σχεδίασης, από τη δεκαετία του 80 και η ώση του φτάνει στις 17.000 λίμπρες (29-30.000 με μετάκαυση) οπότε επειδή του τουρκικό μαχητικό θα διαθέτει δύο από αυτούς θεωρείται από τους Τούρκους ότι τουλάχιστον στην αρχή θα μπορούν να δίνουν στο TF-X ικανότητα supercruise (υπερηχητική ταχύτητα χωρίς μετάκαυση).

Φυσικά η αναζήτηση παρόχου τεχνολογίας (που μάλλον θα είναι οι Ρώσοι) συνεχίζεται.

«Υπάρχει ένας τύπος κινητήρα και ορισμένα συστήματα που έχουμε επιλέξει. Όμως με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξουν αλλαγές, ανάπτυξη, ενημέρωση ορισμένων συστημάτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί επίσης να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», είπε.

Τις δηλώσεις του Ντεμίρ αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet. 

Ο ίδιος ανέφεραι ότι η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται σε συνομιλίες για την ανάπτυξη ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς.

 Η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει το δικό της μαχητικό έργο πέμπτης γενιάς στο πλαίσιο του προγράμματος TF-X. 

Ωστόσο, επειδή δεν έχει επαρκή εμπειρία σε αυτόν τον κλάδο, η χώρα χρειάζεται έναν ξένο εταίρο ικανό να γίνει δωρητής τεχνολογίας και να παρέχει βοήθεια στην οργάνωση της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εξαρτημάτων και συναρμολογήσεων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να προμηθεύσουν την Τουρκία με μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς λόγω της αγοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.

Η Άγκυρα όμως είναι αποφασισμένη να αποκτήσει το δικό της μαχητικό όσο κι αν της κοστίσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ