Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκουν δικαιολογίες για να μην καταδικάσουν πολιτικά την Τουρκία και να της αφήνουν έντεχνα την «πόρτα» ανοιχτή.

Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία βρίσκονται στις υψηλές προτεραιότητες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, τις οποίες συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στη Ρώμη.

Δηλαδή με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Αυτό εξάγεται από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση που είχαν στη Ρίγα της Λετονίας, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνάντηση, που δεν είχε προγραμματιστεί, αλλά συμφωνήθηκε επί τόπου, “βασίστηκε στη συνομιλία” των δύο προέδρων στην ιταλική πρωτεύουσα, οι οποίοι μίλησαν για “τη διμερή συνεργασία και άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Από την ανάλυση της ανακοίνωσης εξάγεται το συμπέρασμα ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας εξαρτάται και από το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν φαίνεται ότι συζητήθηκαν οι απειλές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε οι S-400. Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν (Antony J. Blinken) συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στη Ρίγα της Λετονίας στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συζήτησαν την κρίση στην Αιθιοπία και τις κοινές προσπάθειες που αποσκοπούν στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Συζήτησαν επίσης την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την κατάσταση στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν καθώς και στο Αφγανιστάν.

Η συζήτηση βασίστηκε στη συνομιλία του Προέδρου Μπάιντεν και του Προέδρου Ερντογάν στη Ρώμη τον περασμένο μήνα σχετικά με τη διμερή συνεργασία και άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ