Οι ΗΠΑ έχουν σκοπό την ίδρυση κουρδικού κράτους όπως αποκάλυψε Αμερικανός διπλωμάτης ο οποίος συγκεκριμένα είπε «οι Αμερικανοί με την υποστήριξή τους στις κουρδικές ομάδες στη Συρία, προχωρούν προς τη δημιουργία ενός de facto αυτόνομου κουρδικού κράτους στην ανατολική Συρία».

Οι δηλώσεις αυτές απασχολούν εκτενώς τα τουρκικά ΜΜΕ  καθώς είναι η απάντηση της Ουάσινγκτον στα όσα είπε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ο οποίος ζήτησε από τους Αμερικανούς «να αποχωρήσουν από Συρία και Ιράκ όπως έκαναν και στο Αφγανιστάν».

Μάλιστα ο Αμερικανός διπλωμάτης ξεκαθάρισε πως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να φύγουν από την ανατολική Συρία.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο η Άγκυρα θέλει την αποχώρηση των Αμερικανών από την ανατολική Συρία είναι επειδή προστατεύουν τις πετρελαιοπηγές της Ντέιρ Εζόρ για να μπορούν οι Κούρδοι να τις εκμεταλλεύονται και να έχουν σημαντικά έσοδα με τα οποία εξοπλίζονται αλλά και στο μέλλον να μπορούν να δημιουργήσουν τις δομές ενός δικού τους κράτους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν θέλει την άμεση αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία για να διακοπεί η πηγή χρηματοδότησης των Κούρδων.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν τη δημιουργία κουρδικού κράτους γιατί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην Άγκυρα ότι θα εξυπηρετεί στο μέλλον τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Θεωρούν ότι ένα κουρδικό κράτος θα μπορούσε να τους δώσει τον έλεγχο της περιοχής για πολλές δεκαετίες.

Άλλωστε οι αρχηγοί των Κούρδων είτε στην Τουρκία είτε στη Συρία είτε στο Ιράκ είτε στο Ιράν, πρόσκεινται στον αμερικανικό παράγοντα.

Με τη δημιουργία ενός μεγάλου Κουρδιστάν οι Αμερικανοί επιδιώκουν να κοντύνουν την Τουρκία να αποκόψουν τη βόρεια Συρία από τον Άσαντ, να αποσπάσουν το βόρειο Ιράκ από ένα εχθρικό πλέον σιιτικό καθεστώς της Βαγδάτης και να μειώσουν κατά πολύ την εδαφική κυριαρχία του Ιράν.

Να προσθέσουμε ότι η ίδρυση κουρδικού κράτους αποτελεί πάγιο αίτημα και των ισραηλινών εδώ και αρκετές δεκαετίες, θεωρώντας πως ένα κοσμικό κράτος θα αποτελούσε έναν πιο αξιόπιστο σύμμαχο για το Τελ Αβίβ.

Επισημαίνεται ότι δύο αντιπροσωπείες της Συρίας επισκέφθηκαν την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι αντιπροσωπείες δεν συναντήθηκαν μεταξύ τους επειδή δεν είχαν κοινό όραμα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Συρία και την Αλγερία Ρόμπερτ Φορντ, στο άρθρο του στο (κουρδικό) «Şarku’l Avsat», τόνισε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση και τις δυνάμεις της όπως αναφέρει ο Εχέδωρος.

Επέδειξε ότι όσο περισσότερη υποστήριξη δίνει, τόσο πιο δύσκολο θα ήταν για τους Κούρδους της Συρίας να καταλήξουν σε συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ.

 «Η αυτόνομη διοίκηση δεν θα συμβιβαστεί με την αυτονομία και οι Αμερικανοί δεν θα είναι σε θέση να αναγκάσουν τον Άσαντ να συμβιβαστεί. Σε ένα τέτοιο αδιέξοδο, η αυτοδιοίκηση εξελίσσεται de facto σε ένα μικρό κράτος κάτω από την ομπρέλα του αμερικανικού Στρατού».

Αγαστή συνεργασία Αμερικανών με τους Κούρδους

Ο Φορντ, στο άρθρο του, ανέφερε ότι ήταν ευγνώμων στην αυτόνομη κουρδική διοίκηση και την YPG τον επιτυχημένο αγώνα των Αμερικανών ενάντια στο ISIS. 

Το άρθρο περιελάμβανε επίσης τη δήλωση του αρχηγού της αντιπροσωπείας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού ότι η Αμερική τους αντιμετώπιζε διαφορετικά και από απόσταση.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία έδωσε έμφαση στη “σταθερότητα” στην περιοχή, μετά την επίσκεψη των συριακών κουρδικών αντιπροσωπειών, ο Φορντ έγραψε σε διπλωματική γλώσσα, για την προστασία της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης, για να ‘αποτρέψει’ τις δυνάμεις της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και του Άσαντ.

Σημείωσε ότι θα παραμείνουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία. Τόνισε ότι με την προαναφερθείσα αναφορά, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να βοηθούν το YPG, που είναι ως  γνωστό ως συριακό παράρτημα της οργάνωσης PKK και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στον αγώνα κατά του ISIS.

Αύξηση της άντλησης πετρελαίου  ζήτησαν οι  Κούρδοι

Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε ότι η αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Συρία ζήτησε από τη διοίκηση της Ουάσινγκτον ιδιαίτερη υποστήριξη για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. 

Επισημάνθηκε ότι ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συριακού Συμβουλίου, Ιλχάμ Αχμέντ, είχε ως στόχο να βοηθήσει αμερικανικές εταιρείες να επισκευάσουν τις αντλίες των πετρελαιοπηγών  και να διευκολύνουν την απονομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Φόρντ έγραψε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε περισσότερη οικονομική βοήθεια στους Κούρδους στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ