Άγκυρα για την πολιτική διακήρυξη της EUMED9: "Όσοι υπέγραψαν να την εγκαταλείψουν"!

Ενοχλημένη είναι η Τουρκία για την πολιτική διακήρυξη που υπέγραψαν οι χώρες της Μεσογείου στην EUMED9

Με ανακοίνωσή της η Τουρκία μιλάει για διακήρυξη που είναι αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα και μεροληπτική και καλεί μάλιστα όσες χώρες την υπέγραψαν στην χτεσινή σύνοδο EUMED9 να την εγκαταλείψουν, υποστηρίζοντας πως ακολουθούν τυφλά την Ελλάδα με πρόσχημα την αλληλεγγύη

Οι δύο διακηρύξεις που υπογράφηκαν στην Αθήνα

Α) Η Πολιτική διακήρυξη

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9:

-Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. και υπογραμμίζουν ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

-Επαναβεβαιώνουν τα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για αποφασιστική δράση με όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της, προκειμένου να προστατεύσει συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της, καθώς και ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία υπόκειται στις αιρεσιμότητες της συμπεριφοράς της, όπως αυτές έχουν περιγραφεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

-Λένε όχι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών. Υπογραμμίζουν την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για την παρεμπόδιση των παράνομων εισόδων, ενώ σε σχέση με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν κάνουν σαφή αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν.

-Κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και στην ανάγκη να κάνει ένα βήμα μπροστά στην ικανότητά της να δρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, την ανάγκη για τη δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας για την ασφάλεια και την άμυνα μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμών της Ε.Ε.

Β) Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της EUMED δεσμεύονται να συνεργαστούν στην ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, όπως οι δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε πολλές χώρες της Μεσογείου το καλοκαίρι.

Το σημαντικότερο, ζητούν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε θεσμικό, οικονομικό και επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των μέσων του στη Μεσόγειο. Στόχος η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής εφεδρικής Δύναμης.

Ζητούν ακόμα την επιτάχυνση ανάπτυξης ενός στόλου πυροσβεστικών ή άλλων αεροπλάνων και ελικοπτέρων με σκοπό την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος από σύνθετες φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Έμφαση δίνεται ακόμα στην προώθηση των «πράσινων» στόχων της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Μεσογείου σε συνέχεια της πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV