Η Γερμανία βάζει τη Τουρκία στον Οργανισμό Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ!

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα να συμμετάσχει στον οργανισμό της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (PESCO), η οποία προβλέπει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle, η Άγκυρα υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα αίτηση στην Ολλανδία, η οποία συντονίζει την PESCO, για να συμμετάσχει στο εν λόγω project.

H Γερμανία ώθησε την Τουρκία να κάνει αίτηση για να εισέλθει στο σχέδιο Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (PESCO) της ΕΕ.

Το Βερολίνο προσπαθεί να βάλει την Τουρκία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Άμυνας. 

Η Γερμανία πριν έναν χρόνο πρότεινε -επιτυχώς- να γίνονται δεκτές στο πρόγραμμα PESCO χώρες μη μέλη της ΕΕ.

Το Βερολίνο άνοιξε με το  τρόπο αυτό, το “παράθυρο ευκαιρίας” στην Τουρκία ώστε να εισέλθει στην ευρωπαϊκή στρατιωτική συμμαχία απειλώντας την ίδια την αμυντική ύπαρξη της ΕΕ.

Με τον τρόπο αυτό θα χρηματοδοτηθούν τα αμυντικά σχέδια της Άγκυρας.

Γερμανικοί διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν μάλιστα πως «αυτό… θα εξομαλύνει τις σχέσεις με Ελλάδα -Κύπρο στην Αν. Μεσόγειο».

Η Άγκυρα έχει κάνει αίτηση συμμετοχής σε αμυντικό σχέδιο 1 δισ ευρώ της ΕΕ!

Στο πλαίσιο της PESCO, έχουν εγκριθεί και βρίσκονται εν εξελίξει 46 έργα, σε τομείς όπως εκπαίδευση, εκσυγχρονισμός συστημάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κλπ.

Γερμανικές διπλωματικές πηγές τόνισαν το εξής απίστευτο:

«Ελπίζουμε ότι η συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της PESCO – εκτός από τη βελτίωση της συνεργασίας (της χώρας) με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ – θα επιτύχει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα».

Aναφέρεται ότι ο στόχος της Τουρκίας είναι να βελτιώσει τη στρατιωτική της δεινότητα, συμμετέχοντας σε ένα έργο δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανία πρότεινε πέρυσι στο έργο να ενταχθούν και χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ και η πρόταση έγινε δεκτή.

Η Ολλανδία συντονίζει το έργο για τη βελτίωση της μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι συμμετέχουσες χώρες πρέπει να πληρούν ορισμένα νομικά, οικονομικά και πολιτικά κριτήρια και να έχουν καλές σχέσεις με τις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπλοκάρουν την αίτηση της Τουρκίας;

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV