Μια υπόθεση παράνομης διακίνησης Τούρκων με πλαστά γκρίζα διαβατήρια απασχολεί τις διωκτικές αρχές της Γερμανίας. Τα γκρίζα διαβατήρια εκδίδονται κανονικά για υπαλλήλους που ταξιδεύουν για υπηρεσιακούς λόγους χωρίς να χρειάζεται να πάρουν βίζα.

Ωστόσο, οργανωμένα κυκλώματα, στα οποία φαίνεται να είναι αναμεμειγμένοι και εργαζόμενοι στο τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, φαίνεται να χορηγούν έναντι αδράς αμοιβής τέτοια διαβατήρια. Τον περασμένο Νοέμβριο, τουλάχιστον 43 Τούρκοι από επαρχίες της χώρας ταξίδεψαν στη Γερμανία, από όπου δεν επέστρεψαν ποτέ.

Προσκλήσεις για ανύπαρκτες εκδηλώσεις

Το ότι πίσω από την παράνομη διακίνηση ανθρώπων κρύβεται ένα ολόκληρο σύστημα δεν έχει καμιά αμφιβολία η Σεβιλάι Γιλμάν, δημοσιογράφος από την εφημερίδα Habertürk.

Η Γιλμάν ήταν αυτή που ξεκίνησε την έρευνα μετά από πληροφορία που της έδωσε κάποιος πολιτικός από την πόλη Μαλάτεια, στη νοτιοανατολική Τουρκία. «Προφανώς έπεσα πάνω σε φλέβα χρυσού» λέει η Τουρκάλα δημοσιογράφος. «Διότι αποκαλύφθηκε ότι τέτοιου είδους παράνομη διακίνηση ανθρώπων δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους 43 από την πόλη Γιεσίλκοϊ της επαρχίας Μαλάτεια».

Στο μεταξύ, επιθεωρητές του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών ξεκίνησαν έρευνες σε πολλές κοινότητες, γιατί, όπως υποθέτει η δημοσιογράφος Γιλμάν, πάνω από 3.000 Τούρκοι διακινήθηκαν παράνομα στη Γερμανία και σε άλλες γειτονικές της χώρες με τη βοήθεια πλαστών γκρίζων διαβατηρίων, χωρίς να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Το σχέδιο ήταν πάντα το ίδιο. Από τη Γερμανία έφευγε μια πρόσκληση για μια εικονική διοργάνωση, όπως ένα περιβαλλοντικό εργαστήριο ή μια πολιτιστική ανταλλαγή για απασχολούμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τις προσκλήσεις έστελνε ο τουρκικής καταγωγής Έρσιν Κ. από το Ανόβερο. Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης Τόμας Κλίνγκε έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του για παραβίαση του νόμου περί παραμονής αλλοδαπών.

Αναμεμειγμένο το κόμμα του Ερντογάν;

«Ο κατηγορούμενος προσκάλεσε ομάδα Τούρκων σε ανύπαρκτη συνάντηση με οικολογικά θέματα» είπε o Γερμανός εισαγγελέας. «Αλλά από όσο ερευνήσαμε η πρόσκληση ήταν της πλάκας. Μόλις πάτησε γερμανικό έδαφος η ομάδα διαλύθηκε». Πέντε μέλη της ζήτησαν άσυλο, οι άλλοι εξαφανίστηκαν. Η δημοσιογράφος Σεβιλάι Γιλμάν κατάφερε να μιλήσει με έναν εξ αυτών. Της είπε ότι πλήρωσε 6.000 ευρώ για να πάρει γκρίζο υπηρεσιακό διαβατήριο για να έρθει με πούλμαν στη Γερμανία.

Το σκάνδαλο έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το υπουργείο Εσωτερικών ότι στέλνει επιθεωρητές του μόνο σε κοινότητες που βρίσκονται στα χέρια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εμέρ Τσελίκ απορρίπτει την κατηγορία.

Αλλά έρευνες οδηγούν στην σοβαρή υπόθεση ότι ο δήμαρχος της πόλης Μπινγκέλ από το ΑΚΡ ήταν ο οργανωτής μιας τέτοιας παράνομης επιχείρησης από το 2014 μέχρι το 2019. Έτσι το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την έκδοση γκρίζων υπηρεσιακών διαβατηρίων.

ΠΗΓΗ: DW

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ