Τουρκία: Σε «διπλό ταμπλό» για drones σε Ουκρανία και Ρωσία

«Καζάν καζάν» τα θέλει η Τουρκία, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς παρά την ενόχληση της Ρωσίας από την προμήθεια τουρκικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, η Άγκυρα είναι «ανοιχτή» στο να πραγματοποιεί τέτοιους είδους συμφωνίες και με την Ρωσία. 

«Φίλοι με τη Ρωσία, αλλά κι η Ουκρανία πελάτης μας», είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τη στρατιωτική σύγκρουση Μόσχας-Κιέβου.

«Η Ρωσία γνωρίζει την ευαισθησία μας σχετικά με την Κριμαία. Ναι, πουλάμε (drones) όταν υπάρχει ζήτηση. Η Τουρκία έχει ένα πλεονέκτημα στα αμυντικά προϊόντα.

Ο καθένας μπορεί να πουλήσει σε οποιονδήποτε προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας. Εάν υπάρχει ανάγκη για προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας ακόμη και στη Ρωσία σήμερα, μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κίνητρο πίσω από την απαγόρευση πτήσεων της Ρωσίας προς την Τουρκία.

Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα αναθεωρήσει, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Τουρκία μειώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου. 

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά του δεύτερου «πακέτου» των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που καλούν την Άγκυρα να προβεί άμεσα στην απόσυρσή τους. των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Τι είχε προηγηθεί

Σημειώνεται επίσης, ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ότι:  «Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους».

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV