Η τουρκική ΜΙΤ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, αυτό υποστηρίζει με δημοσίευμα του το Nordic Monitor. 

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνεργάστηκε με έναν συνεργάστηκε με έναν αντισμήναρχο στην τουρκική Αεροπορία για να κατευθύνει πολεμικά αεροπλάνα για να βομβαρδίσει την πρωτεύουσα της Άγκυρας, προκειμένου να ενισχύσει την αντίληψη ότι ήταν μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK).

Ουσιαστικά ο όρος «ψευδής σημαία» αναφέρεται σε μία πολιτική ή στρατιωτική ενέργεια που πραγματοποιείται με στόχο να φαίνεται ως υπεύθυνος κάποιος άλλος από τον πραγματικό.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στο δικαστήριο από αρκετούς ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο πράκτορας της MIT Korkut Gül συντόνιζε τη δραστηριότητα στον πύργο ελέγχου της αεροπορικής βάσης Akıncı, με επικεφαλής τον αρχηγό επιχειρήσεων αεροδρομίων, αντισμήναρχο Nihat Altıntop.

Ο επισμηναγός Adnan Arıkan κατέθεσε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 14 Ιανουαρίου 2019 ότι «το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ο αντισμήναρχος Nihat Altıntop, ο οποίος ήταν ο διοικητής των επιχειρήσεων του αεροδρομίου στην αεροπορική βάση Akıncı, είπε ότι ξεκινώντας από τις 22:30 και μετά, είχε μιλήσει στον πράκτορα της MIT Korkut Gül και μοιράστηκε πληροφορίες μαζί του».

Συμπλήρωσε ότι εκείνη την εποχή ακόμη και οι αρχές δεν είχαν πλήρη κατανόηση των γεγονότων που εκτυλίσσονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μπορείτε να περιγράψετε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου ως απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν μια επιχείρηση για να εξαπατηθεί το τουρκικό έθνος», δήλωσε ο Arıkan.

Όπως αποκαλύπτει το Nordic Monitor ο Arıkan αποκάλυψε επίσης ότι μια ομάδα πρακτόρων της MIT επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Akıncı τον Μάιο του 2016, δύο μήνες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως άνευ προηγουμένου στοχεύοντας στον εντοπισμό της βάσης για την εκδήλωση του ψευδο-πραξικοπήματος.

Η διοίκηση της βάσης απέρριψε αρχικά το αίτημα της MIT να επισκεφθεί τη βάση, εξηγώντας ότι η βάση ήταν απασχολημένη με περίπου 100 πιλότους που πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκείνη τη στιγμή. Οι πράκτορες της MIT θα μπορούσαν να είχαν επισκεφτεί άλλες αεροπορικές βάσεις που ήταν λιγότερο απασχολημένες στην Άγκυρα ή σε άλλες πόλεις, αλλά η επιμονή της MIT να επισκεφτεί το Akıncı ήταν αρκετά παράξενη, είπε ο Arıkan.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ