Χ.Ακάρ: «Η Ελλάδα παρενόχλησε το Cesme - Έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση»

Επίθεση στην Ελλάδα έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας πως ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το τουρκικό πλοίο Cesme και πως «έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση. 

«Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας στο Αιγαίο δεν είναι η κατάλληλη για μία καλή γειτνίαση. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της "Γαλάζιας Πατρίδας" μας», είπε ο Ακάρ. 

Υπενθυμίζεται πως στις 23 Φεβρουαρίου το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδιδε -επικαλούμενο πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας- ότι 4 ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το πλοίο Cesme που πραγματοποιούσε έρευνες στο Αιγαίο.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο Cesme, που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά το Anadolu.

«Έχει δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η στάση δεν είναι κατάλληλη για σχέσεις καλής γειτονίας» σημείωσε ο Ακάρ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ακάρ τόνισε πως το αμυντικό σύστημα  των S-400, χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται ενάντια σε απειλές και κινδύνους αλλιώς δεν βλάπτει κανέναν.

Εμμένει στη χρήση των S-400

Τέλος, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, τόνισε πως η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για το ζήτημα των S-400, ειδικά σε σχέση με τα F-35, δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα συμμαχίας.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας χαρακτηρίζοντάς τα ασύμβατα με τα συστήματα άμυνας του ΝΑΤΟ, ισχυρισμό που καταρρίπτει η Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου η Τουρκία έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» με 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις να βγαίνουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV