Ξεκίνησε την Παρασκευή η ετήσια μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Φάλαινα 2020» σε Αιγαίο & Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και θα έχει σημαντική πακιστανική παρουσία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ θα συμμετάσχουν επίσης Βουλγαρία, Ισπανία, Ρουμανία και ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα η φρεγάτα του πακιστανικού πολεμικού ναυτικού PNS Zulfiqar με ένα ελικόπτερο τύπου (Al Aloutte-41) μαζί με αεροσκάφος ΑΦΝΣ (MPA) Aksazlar θα έχει έδρα από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου, τουρκική ναυτική βάση, λόγω της ασκήσεως ανθυποβρυχιακού πολέμου.

«Η συμμετοχή της πακιστανικής φρεγάτας PNS Zulfiqar εκφράζεται ως έκφραση του ισχυρού δεσμού μεταξύ των δύο χωρών. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στη διεθνή ναυτική άσκηση AMAN, η οποία θα φιλοξενηθεί από το Πακιστάν τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους (2021)», αναφέρει σημερινό τουρκικό δημοσίευμα. 

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος και τουρκικά πολεμικά F16 ενώ από το τουρκικό Ναυτικό θα συμμετάσχουν επίσης φρεγάτες, κορβέτες, πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα του λιμενικού.

Η άσκηση αυτή ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με τις νέες έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόλις μία μέρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «διπλωματία των σεισμών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ