Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους στις αρκετά τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Αθήνας μετά την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από χτες.

Μάλιστα, ισχυρίζεται πως η χώρα του ζητά την έναρξη διαλόγου για την επίλυση θεμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποιεί «να μην δοκιμάσει κανείς» την Τουρκία.

«Μην μας δοκιμάσετε. Ας λύσουμε ό,τι χρειάζεται μέσω συνομιλιών, μέσω διαλόγου», υπογράμμισε ο Τούρκος υπ. Άμυνας την Τρίτη, σύμφωνα με το Anadolu.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, τόνισε πως η Τουρκία τάσσεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, τηρώντας τις διμερείς συμφωνίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε ο υπ. Άμυνας της Τουρκίας, συμπλήρωσε πως η Άγκυρα δεν έχει δει ανάλογη προσέγγιση από τους άλλους συνομιλητές, ούτε υπάρχει διάθεση για επίλυση των προβλημάτων όπως ορίζουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως χτες, ο κ. Ακάρ υπογράμμισε πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται προς την Ανατολική Μεσόγειο με τη συνοδεία πολεμικών σκαφών.

«Έχουμε ζώνες επιρροής στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δεν απειλεί κανέναν. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση. Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα συνεχίσει να συνοδεύει και να εγγυάται την ασφάλεια των ερευνητικών μας πλοίων, όπως είναι αναγκαίο» είπε ο Ακάρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ