Ο ιστορικά  προβλέψιμος και απόλυτα συμβολικός Εdogan, επιλέγει πάντα τις ημερομηνίες που θα προκαλέσει την Ελλάδα. Έτσι σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια ολοκληρώθηκε η Συνθήκη των Σεβρών με την υπογραφή της.

Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας. Ουσιαστικά η εν λόγω συνθήκη αφορούσε τον διαμοιρασμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συνθήκη όριζε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, τη Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα, ενώ προέβλεπε την υπαγωγή της Ανατολίας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας.

Η Χετζάζ η οποία ήταν μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας, το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή  των υψωμάτων της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου, αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα.

Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακόμα ότι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος θα ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι. Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα εκτός από τη Ρόδο και το Καστελόριζο στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

Σαν σήμερα λοιπόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να προκαλέσει νέα κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας, με τη νέα NAVTEX για έρευνες του «Oruc Reis» στην Ελληνική ΑΟΖ.

Ας κρατήσουμε την επισήμανση της χρήσης συμβολικών ημερομηνιών από τον Τούρκο Πρόεδρο για ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, αφού ο Αύγουστος όπως έχουμε αναφέρει σε προγενέστερα άρθρα μας εμπεριέχει μεταγενέστερα δύο τέτοιες ημερομηνίες με υψηλό συμβολισμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ