Που βρίσκονται αυτή τη στιγμή «Γιαβούζ» και «Μπαρμπαρός»;

Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες εντός περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ και παρατηρείται κινητικότητα από τα τουρκικά πλοία Barbaros και Yavuzμ τα οποία βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου. 

Το τουρκικό γεωτρύπανο Barbaros συνεχίζει την πορεία του ανοιχτά της Κύπρου, ενώ κινητικότητα παρουσιάζει ακόμη ένα τουρκικό πλοίο το Yavuz. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic και όπως φαίνεται από τις εικόνες που ακολουθούν, το Barbaros έχει μετακινηθεί από την περιοχή ανοιχτά της Αμμοχώστου όπου βρισκόταν το πρωί και κινείται προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι ακριβείς συντεταγμένες του είναι: 34° 21' 6.552" νότια, 34° 6' 48.672" ανατολικά.

Πρωινές πληροφορίες ανέφεραν πως το Barbaros συνοδεύεται από μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

 

Παράλληλα, το Yavuz εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Πάφου με τις συντεταγμένες είναι οι εξής: 34° 1' 10.848" νότια, 31° 51' 42.552" ανατολικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει Navtex έως τις 20 Σεπτεμβρίου για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική προκλητικότητα, σε συνέντευξή του στην Τετάρτη, αναφέροντας πως «οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους».

Το Barbaros απέπλευσε μετά τον συναγερμό που είχε σημάνει στις ελληνικές Αρχές σχετικά με τις κινήσεις του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex στη θαλάσσια περιοχή.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV