Τσαβούσογλου: «Ξεκινάμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης»

Την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων στα σημεία που προβλέπονται από το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη του στο τουρκικό TRT.
Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «η Τουρκία θα αρχίσει έρευνες και γεωτρήσεις στο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου που προβλέπεται στη συμφωνία με τη Λιβύη».
Η περιοχή αυτή βέβαια του μνημονίου είναι γνωστό πως εκτείνεται νότια αι ανατολικά της Κρήτης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πρόκειται για μια ακόμη προειδοποίηση από την Τουρκία, η οποία πάντα προαναγγέλλει τις κινήσεις της, ότι σύντομα θα προχωρήσει σε έρευνες στην διακεκαυμένη αυτή ζώνη, την οποία η Ελλάδα έχει χαρακτηρίσει ως «κόκκινη» γραμμή, απλά δεν γνωρίζουμε εάν η γραμμή που εννοεί το ΥΠΕΞ είναι «ευθεία» ή «τεθλασμένη».
Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή σε μοίρασμα με εταιρείες από τρίτες χώρες», μοίρασμα δηλαδή των ελληνικών και κυπριακών κοιτασμάτων.
Ακόμη ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος επιχειρούν να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της, αλλά δεν πρόκειται να το καταφέρουν.
«Στην κοινή μας συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου, ο Josep Borrell, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, σημείωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια βασική περιοχή για την Ευρώπη. Λοιπόν, είναι και για εμάς. Έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Τσαβούσογλου.
«Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Επανειλημμένως, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διάλογο για εξεύρεση δίκαιης και ειρηνικής λύσης, όπως εξάλλου και οι Τουρκοκύπριοι», ισχυρίζεται ο Τσαβούσογλου.
«Δυστυχώς, η απάντηση ήταν η εχθρότητα προς την Τουρκία και την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Αυτό δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και των ίσων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.
Σε σχέση με τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία:
«Πρώτον, η κατάσταση στη Λιβύη. Έχει παρέλθει περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που ο πολέμαρχος Khalifa Haftar και οι δυνάμεις του ξεκίνησαν μια επίθεση εναντίον της νόμιμης, αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της χώρας στην Τρίπολη. Χωρισμένη πια η Λιβύη με διαφορετικές χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στην υπάρχουσα σύγκρουση, η ΕΕ δεν κατάφερε να καταλήξει σε συντονισμένη δράση βάσει των βασικών της αξιών», τονίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Αυτός ο πολέμαρχος, που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία, υπονομεύει την προοπτική διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας. Παρόλο που η πολιτοφυλακή και οι μισθοφόροι εξακολουθούν να ενισχύονται έντονα, η επιχείρηση Irini της ΕΕ στη Μεσόγειο ουσιαστικά τιμωρεί τη νόμιμη κυβέρνηση», αναφέρει.
«Το να αφήσεις τη Λιβύη στο έλεος ενός πολέμαρχου ήταν, και παραμένει, ένα τεράστιο λάθος. Η βοήθεια της Τουρκίας προς την νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, τόσο σε επίπεδο τεχνικής, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης, κατόπιν υποβολής αιτήματός της, επέφερε άμεσες αλλαγές, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα των διπλωματικών προσπαθειών όπως η Διάσκεψη του Βερολίνου. Χωρίς τη βοήθειά μας, η Τρίπολη θα είχε πέσει στα χέρια μιας συμμαχίας, αποτελώντας μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή – με επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.