Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται “πυρετωδώς” για την αυτάρκεια σε οπλικά συστήματα [φωτο-βίντεο]
![Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται “πυρετωδώς” για την αυτάρκεια σε οπλικά συστήματα [φωτο-βίντεο]](https://www.defencenet.gr/wp-content/uploads/2015/10/31/altay_0.jpg)
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία μεθοδικά προετοιμάζει την αυτάρκεια της σε όλους τους κρίσιμους τομείς και τα κύρια οπλικά συστήματα.
Ας δούμε ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες που βασίζονται σε έναν κολοσσιαίο εθνικό σχεδιασμό που εφαρμόζεται πιστά εδώ και 35 χρόνια, αλλά έχει ενταθεί εντυπωσιακά τα τελευταία 15 χρόνια:
Η τουρκική εταιρεία Tumosan θα αρχίσει την ανάπτυξη ενός πετρελαιοκινητήρα για τα τουρκικής κατασκευής άρματα μάχης «Altay» από το 2016, αναφέρει ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Kurtulusa Ogun. σύμφωνα με δημοσίευμα.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ήταν σε συνομιλίες, για μεγάλο διάστημα, για την από κοινού ανάπτυξη κινητήρων με την ιαπωνική εταιρεία Mitsubishi Heavy Industries. Ωστόσο, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους αποφασίσθηκε η συμφωνία με την τουρκική εταιρεία «Tumosan για την κατασκευή κινητήρων αρμάτων μάχης . Μια συμφωνία που αποτιμάται σε 206.300.000 δολάρια.
Άλλη περίπτωση είναι σίγουρα η περίπτωση του drone Anka, το οποίο αποτελεί επίτευγμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.Το μη επανδρωμένο αερόχημα αποτελεί σχέδιο έρευνας και ανάπτυξης από το μακρινό 1990.
Το τουρκικό μη επανδρωμένο αερόχημα με line-of-sight επικοινωνία, περιορίζεται επί του παρόντος να πετά σε μικρές αποστάσεις, περίπου 200 χλμ. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πετά πάνω από στόχους στο έδαφος της Συρίας ή του Ιράκ .
Προχωρά επίσης η κατασκευή της τρίτης Κορβέτας Ada (Milgem) κορβέτα με το όνομα Burgazada . Η κατασκευή του πλοίου αυτού έχει σχεδόν τελειώσει με την προ-κατασκευή διαδικασία της υπερκατασκευής.
Έτοιμη είναι και η πρώτη τουρκικής κατασκευής τορπίλη με την ονομασία Akya. Η δοκιμαστική εκτόξευση δοκιμή έγινε από μια πλατφόρμα επιφανείας στην οποία είχε εγκατασταθεί ένας σωλήνας τορπιλών 533 χιλιοστών.
Η τορπίλη έχει ελλειπτική κώνο και είναι παρόμοια με σύγχρονες γερμανικές τορπίλες.
Η ανάπτυξη των εγχώριων βαρέων τορπιλών υλοποιείται εδώ και 5 χρόνια. Το 2010 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του τουρκικού ναυτικού ερευνητικού κέντρου (ARMERKOM), του ιδρύματος TUBITAK, της εταιρείας Roketsan και της Υπογραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών για την ανάπτυξη και προτυποποίηση μιας βαρέας τορπίλης . Η αξία της σύμβασης ήταν € 24.000.000. δολάρια .
Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενέκρινε την πώληση των αποκαλούμενων «έξυπνων βομβών» στην Τουρκία.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας και Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πώληση κιτ JDAM στην Τουρκία συνολικής αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει εξοπλισμό, εξαρτήματα, διοικητική μέριμνα, εκπαίδευση, υλικά δοκιμών και υποστήριξης.
Στην ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι η Τουρκία που είναι εταίρος των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, υπογραμμίζεται πως είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την Τουρκία που είναι σύμμαχος της στο ΝΑΤΟ να αποκτήσει και να διατηρήσει μια ισχυρή και ετοιμοπόλεμη αμυντική ικανότητα.
Η ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι η πώληση θα αυξήσει την αμυντική ικανότητα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τη συμβολή της στις μελλοντικές νατοϊκές επιχειρήσεις.
Εάν όλα αυτά και πολλά ακόμη όπως το τουρκικό αυτόματο τυφέκιο αλλά και άλλα αμυντικά προγράμματα, δε συνιστούν προετοιμασία για πολεμικές επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα το τι ακριβώς είναι;