Με μια ιδιαίτερη συγκυρία συμπίπτει φέτος η 10η επέτειος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016 παραμένει εργαλείο του τουρκικού καθεστώτος για την ενίσχυση της αφήγησης περί «εσωτερικού εχθρού», την δικαιολόγηση αυταρχικών μέτρων και τις συνεχείς εκκαθαρίσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του χθες, αναφέρθηκε εκ νέου στο «ύπουλο δίκτυο» της FETÖ (οργάνωση Γκιουλέν), το οποίο, όπως είπε, «εκμεταλλεύτηκε τα ειλικρινή συναισθήματα του έθνους μας για 40 χρόνια».

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στον αγώνα μας κατά της FETÖ», τόνισε, χαρακτηρίζοντάς την ως «υπεργολάβο για τους εχθρούς της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο των εορτασμών-επετειακών εκδηλώσεων, τουρκικές αρχές πραγματοποίησαν μεγάλη επιχείρηση σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα 704 συλλήψεις.

Μεταξύ των συλληφθέντων:

170 εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι (97 από το Υπουργείο Εσωτερικών, 14 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.ά.)
6 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι
44 απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι
484 από τον ιδιωτικό τομέα και πολίτες

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Το κυβερνών κόμμα AKP δημοσίευσε βίντεο με θέμα την απόπειρα, ενώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου ανάρτησαν μηνύματα στα social media, τονίζοντας την «επική αντίσταση» υπό την ηγεσία Ερντογάν.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, ο οποίος το 2016 υπηρετούσε ως Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα είχε περιγράψει ότι μήνες πριν υπήρχαν ψίθυροι για επικείμενη απόπειρα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε διαρρεύσει ότι στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απέπεμπε Γκιουλενιστές αξιωματικούς, γεγονός που επιτάχυνε την απόπειρα.

«Με βρήκαν στο κέντρο της Άγκυρας, περικύκλωσαν όλα τα κυβερνητικά κτήρια», είχε πει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας φάλαγγες αρμάτων και μηχανοκίνητων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο στην αποτυχία έπαιξε η αδυναμία των πραξικοπηματιών να συλλάβουν τον Ερντογάν, η διαρροή πληροφοριών στην MIT, καθώς και η κινητοποίηση του κόσμου μετά την παρέμβαση του Τούρκου προέδρου.

«Η πλειοψηφία των πραξικοπηματιών ήταν Κεμαλιστές», είχε αποκαλύψει, ενώ μετά την αποτυχία ακολούθησαν μαζικές αποπομπές και πλήρης πολιτικός έλεγχος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δέκα χρόνια μετά, το «φάντασμα» της FETÖ συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για εκκαθαρίσεις και συγκεντρωτισμό.

Ο Ερντογάν ελέγχει πλήρως το στράτευμα, το οποίο έχει απασχοληθεί σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων, ενώ εντός χώρας οι επιχειρήσεις αναλαμβάνονται κυρίως από δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ