Η Διεύθυνση Αμυντικού Υλικού της Σουηδίας (FMZ), ο κυβερνητικός οργανισμός αμυντικών προμηθειών, έχει συνάψει σύμβαση με την KraussMaffei Wegmann (KMW), για τον εκσυγχρονισμό 44 αρμάτων Leopard 2 μέχρι το τέλος του 2026.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη από την KNDS (η εταιρεία χαρτοφυλακίου για την KMW) και την FMZ στη διεθνή έκθεση όπλων AUSA στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνει επίσης την επιλογή ως option εκσυγχρονισμού όλων των Leopard 2 MBT της Σουηδίας.

Ο Σουηδικός Στρατός χρησιμοποιεί επί του παρόντος 120 Leopard 2  ηλικίας 30 ετών, αφού τις είχε αρχικά προμηθευτεί μεταξύ 1994-1999.

Γνωστά ως Stridsvagn 122, τα σουηδικά Leopard σχεδιάστηκαν σύμφωνα με το Leopard 2 του KNDS, αλλά ξεχωρίζουν για την βελτιωμένη αντιναρκική τους προστασία. Επιπλέον η σουηδική έκδοση διαθέτει γαλλικά καπνογόνα GALIX, άλλες βελτιώσεις.

Η Σουηδία επιδιώκει αύξηση της ισχύος πυρός, υψηλότερο επίπεδο προστασίας και πρόσθετη ψηφιοποίηση, καθώς και ένα πακέτο επιμελητείας. Ο εκσυγχρονισμός  ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση, 25 χρόνια αφότου ο γερμανικός Στρατός αναβάθμισε τα δικά του 225 άρματα μάχης 2A5 στην έκδοση 2A6 και τώρα προχωρά στην έκδοση 2Α8.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ