Η είδηση ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να δώσουν το «πράσινο» φως για την αποδέσμευση 62 ΤΟΜΑ M2A2 ODS-SA στον ΕΣ δημιουργεί ανάμικτες εντυπώσεις. Από τη μια πρόκειται για μια προσθήκη –εάν υλοποιηθεί- που θα φέρει ένα ΤΟΜΑ με σύγχρονες προδιαγραφές στο δυναμικό του Στρατού, από την άλλη ο αριθμός των 62 ΤΟΜΑ είναι πολύ μικρός για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

Να σημειωθεί πως τα 62 Μ2 επαρκούν για να εξοπλίσουν πλήρως μόνο ένα τάγμα Μ/Κ  πεζικού (41 οχήματα) ή περίπου πέντε λόχους μηχανοκίνητου πεζικού (13 ανά λόχο).

Η έκδοση M2A2 ODSSA (Operation Desert StormSituational Awareness) αναπτύχθηκε κατά την δεκαετία του ΄90 για τον αμερικανικό Στρατό και περιλαμβάνει τα διδάγματα από τον πόλεμο του Κόλπου, διαθέτοντας βελτιωμένα συστήματα απεικόνισης και θερμικών καμερών, μεταξύ άλλων.

Εκτός από τον πόλεμο του Κόλπου και μετέπειτα στην εισβολή στο Ιράκ το 2003, το Bradley έχει δει αξιοσημείωτη δράση στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει 186 οχήματα M2A2 ODS SA, της ίδιας έκδοσης με αυτά που θεωρητικά θα παραλάβει ο ΕΣ, εάν υλοποιηθεί το πρόγραμμα εκ των οποίων –και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 2023- έχουν καταστραφεί 29 οχήματα, 21 έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και 6 έχουν εγκαταλειφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, για ένα σύνολο 56 οχημάτων.

Κυριότερος αντίπαλος των Bradley όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο από την Ουκρανία, τα αιωρούμενα πυρομαχικά και τα drones αυτοκτονίας.

Είναι προφανές ότι σε ένα «θερμό» σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου στον Έβρο η ύπαρξη μόνο 62 M2 δεν παρέχει κάποια  εγγύηση καθώς οι Ουκρανοί έχουν χάσει ήδη 56 τεθωρακισμένα.  

Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι τα ουκρανικά Bradley επιχειρούν στο πεδίο της μάχης μαζί με τα επίσης ουκρανικά Leopard 2A6 όπως θα γίνει και στην περίπτωση του ΕΣ, καθώς θα επιχιεορύν από κοινού με τα Leo2HEL και Leo2A4.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ