Η γερμανική εταιρεία Diehl Defense, ξεκίνησε πρόσφατα την παραγωγή 300.000 αμυντικών και επιθετικών χειροβομβίδων. Η μαζική παραγγελία έχει γίνει από τον γερμανικό Στρατό ( Bundeswehr).

Από την  συνολική παραγγελία, τουλάχιστον 100.000 αναμένεται να είναι της έκδοσης  «Explosive/Splitter, DM51A3 με ασφάλεια χειροβομβίδων DM82A4».

Μια διαδικτυακή αναφορά από το BAAINBw, που δημοσιεύτηκε στην ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα προμηθειών TED στις 3 Ιανουαρίου, αποκαλύπτει ότι η σύμβαση υπογράφηκε στις 28 Δεκεμβρίου και ήταν με απευθείας ανάθεση.

Η DM51 αναπτύχθηκε  τη δεκαετία του 1970 από την Diehl Defense. Πρόκειται για μια ευέλικτη επιθετική/αμυντική χειροβομβίδα γερμανικής προέλευσης. Η εταιρεία προσπάθησε να αντικαταστήσει όλους τους διαφορετικούς τύπους χειροβομβίδων στο οπλοστάσιο του γερμανικού Στρατού με μόνη και μια έκδοση, η οποία  οδήγησε στην ανάπτυξη της DM51.

Προσθέτοντας ή αφαιρώντας ένα κάλυμμα  κατακερματισμού, μπορεί να λειτουργήσει είτε ως επιθετικό είτε ως αμυντικό όπλο.

.Το σώμα της χειροβομβίδας είναι γεμάτο με 60 γραμμάρια Nitropenta, παρέχοντας μια θανατηφόρα ακτίνα έκρηξης λίγων μέτρων. Μόλις τοποθετηθεί όμως το περίβλημα θρυμματισμού, η φονικότητα και το βεληνεκές της χειροβομβίδας αυξάνονται δραματικά.

Ενώ το ακριβές κόστος των χειροβομβίδων που εμπλέκονται σε αυτήν την παραγγελία παραμένει άγνωστο, έχει ανακοινωθεί ότι η παράδοση της παραγγελίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου 2025.

Μια χειροβομβίδα DM51 είχε τιμή 33,60 ευρώ το 1996. Σήμερα το κόστος με βάση τον πληθωρισμό ανέρχεται  σε περίπου 52,66 €. Κατά συνέπεια, η δυνητική αξία αυτής της παραγγελίας μπορεί να είναι έως και  5,26 εκατ. ευρώ.

Οι αναλυτές συμπεραίνουν ότι το συγκεκριμένο αίτημα για 100.000 χειροβομβίδες μπορεί να αποδοθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία. Το 2022, η Γερμανία προμήθευσε στην Ουκρανία χειροβομβίδες DM51A2 από τα αποθέματα του Bundeswehr. Η Diehl Defense έχει αναλάβει τώρα να αναπληρώσει  το μάλλον εξαντλημένο απόθεμα του  Bundeswehr  λόγω των «δωρεών» χειροβομβίδων.

Πώς λειτουργεί η DM51;

Το DM51 λειτουργεί με βάση την αρχή της χρονομετρημένης ασφάλειας. Η ασφάλεια ενεργοποιείται όταν αφαιρεθεί ο πείρος ασφαλείας και απελευθερωθεί ο μοχλός ασφαλείας. Αυτή η ενέργεια αναφλέγει ένα στοιχείο καθυστέρησης, συνήθως κατασκευασμένο από υλικό βραδείας καύσης, το οποίο καίγεται για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα πριν πυροδοτήσει την έκρηξη.

Όταν το στοιχείο καθυστέρησης στην ασφάλεια καεί, ενεργοποιεί τον πυροκροτητή, ο οποίος με τη σειρά του αναφλέγει την κύρια εκρηκτική γόμωση. Η έκρηξη δημιουργεί ένα ωστικό κύμα που θρυμματίζει το περίβλημα, μετατρέποντάς το σε ένα σύννεφο θανατηφόρων θραυσμάτων που εκτινάσσονται  προς τα έξω προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ