Προς αντικατάσταση μιας επιλαρχίας  ρωσικών αρμάτων μάχης T-80U ίσως και εντός του 2024 ή 2025 προσανατολίζεται το κυπριακό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών ΜΜΕ.

Αυτό αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας της Κύπρου στην οποία εξετάστηκε το θέμα και με σχετική αναφορά ποσών όπως αναφέρει το philenews.com

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κυπριακής ιστοσελίδας  στην διάρκειας πέραν των τεσσάρων ωρών συνεδρίαση στο τραπέζι έπεσαν δύο προτάσεις: Μια για την  επιλογή των ισραηλινών αρμάτων μάχης Merkava  και μια για τα γαλλικά άρματα Leclerc, όπως το DN έχει αναφέρει  σχετικά εδώ.

Αν και το ισραηλινό άρμα εμφανίζεται ως φαβορί και το γαλλικό Leclerc ως αουτσάιντερ, εντούτοις το γαλλικό άρμα   έχει σοβαρές πιθανότητες ιδιαιτέρα στην περίπτωση που οι Ισραηλινοί δεν μπορέσουν να καλύψουν το κυπριακό αίτημα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα ο οποίος και  άγνωστο είναι πως θα εξελιχθεί αλλά και ποιοι άλλοι μπορεί να εμπλακούν σε αυτόν.

Το Ισραήλ μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε φάση αντικατάστασης των Merkava Mk 3, για τα οποία ενδιαφέρεται το ΓΕΕΦ ωστόσο ο Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Eyal Zamir, ανακοίνωσε ότι παύουν οι συζητήσεις για την πώληση μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Merkava σε τρίτες χώρες, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Όπως ανακοινώθηκε η απόφαση πάρθηκε μετά από διαβουλεύσεις   με την Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας  (SIBAT), που είναι και η υπεύθυνη για τις εξαγωγές αμυντικού υλικού του Ισραήλ.

Το παραπάνω, όπως τονίζεται δεν σημαίνει ακύρωση των υφιστάμενων προς συζήτηση συμβούλιων με τρίτες χώρες αλλά έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Είναι αδύνατο να μην το γνωρίζουν αυτό οι επιτελείς του κυπριακού υπουργείου Άμυνας, εκτός και αν έχουν διαβεβαιώσεις από τους Ισραηλινούς ότι θα μπορέσουν να προσφέρουν ένα αριθμό 40 αρμάτων στην ΕΦ σε πρώτη φάση.

Σημειώνεται πώς η αγορά των ρωσικών αρμάτων από την Κύπρο, που συμφωνήθηκε το 1994  έγινε σε δύο φάσεις:

Η πρώτη αφορούσε 41 T-80U (εκ των οποίων τα 14 Τ-80UK Διοίκησης και Ελέγχου, με σύστημα ηλεκτροοπτικών αντιμέτρων ΤShU1-7 Shtora-1 και  θερμικό σκοπευτικό Agava-2) τα οποία παραδόθηκαν την περίοδο 1995-97 και η δεύτερη για ίδιο αριθμό (25 Τ-80U και 16 διοικητικά T-80UK) το 2010-11 με συνολικό κόστος περί τα 235 εκατ. € για τον εξοπλισμό δύο ΕΜΑ. Τα άρματα της 1ης παρτίδας ανακατασκευάστηκαν το 2006 στην Κύπρο  και τοποθετήθηκε σε αυτά νέος εξοπλισμός θερμικών σκοπευτικών. Αντίστοιχα τα άρματα της δεύτερης  παρτίδας ανακατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο στο Ομσκ στη Ρωσία πριν την παράδοση τους.

Πάντως ακόμη και χωρίς εργοστασιακή υποστήριξη το ρωσικό άρμα μάχης θα είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση στο κυπριακό στράτευμα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε έτη, δείγμα της αξιοπιστίας του και των ελάχιστων απαιτήσεων συντήρησης  που έχει.

To Merkava Mk.3, , είναι το πρώτο μέλος της οικογενείας των Merkava το οποίο φέρει πυροβόλο των 120 χλστ. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1989 και ολοκληρώθηκε το 2003. Συγκριτικά με το Merkava Mk.2 έχει ισχυρότερο πυροβόλο, (από τα 105 χλστ. στα 120 χλστ.) βελτιωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και καλύτερα σκοπευτικά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Από την άλλη πλευρά ο γαλλικός Στρατός διαθέτει 406 Leclerc συνολικά εκ των οποίων 222 βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και 184 σε αποθήκευση κατασκευής 1991-2003. Από τα 222 Leclerc ο γαλλικός Στρατός πρόκειται να εκσυγχρονίσει στο επίπεδο XLR 200 άρματα. Η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει κάλλιστα στην παραγγελία 80 μεταχειρισμένων Leclerc τα οποία στη συνέχεια θα εκσυγχρονίσει στο επίπεδο XLR,

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ