Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία ο στρατός της Σερβίας αρχίζει να χρησιμοποιεί θωρακισμένα οχήματα αμερικανικής  κατασκευής (εξαιρούνται τα αγορασμένα για την χωροφυλακή και ειδικές επιχειρήσεις αθωράκιστα hummer) ενώ να σημειώσουμε ότι η σερβική βιομηχανία παράγει αντίστοιχα οχήματα.

Σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα, παρουσιάστηκαν ήδη 5 τεθωρακισμένα οχήματα BerKet (BearCat) τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τη στρατιωτική αστυνομία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα οχήματα κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία «Lenko Armor», η οποία ειδικεύεται στην παραγωγή ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων για ειδικές μονάδες του στρατού και της αστυνομίας. Δεν έγινε γνωστή η αξία τους, ούτε αν πρόκειται για δωρεά ή αγοράστηκαν κατόπιν προσφοράς.

Το κύριο πλεονέκτημα του BerKet είναι ότι κατασκευάζονται σε σασί βαρέων πολιτικών φορτηγών, συνήθως μάρκες Ford, και έτσι είναι πολύ φθηνότερα και ευκολότερα στη συντήρηση από τα κλασικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Διαθέτει τετρακίνηση και κινητήρα ντίζελ V8. Η μέγιστη ταχύτητα στο δρόμο είναι 145 χιλιόμετρα την ώρα, την οποία λίγα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα μπορούν να επιτύχουν. Άλλα χαρακτηριστικά οδήγησης, διαστάσεις, βάρος ή κατανάλωση καυσίμου, ο κατασκευαστής δεν προσδιορίζει στα επίσημα στοιχεία.

Tα οχήματα πρόκειται να δοκιμαστούν στο Κέντρο Τεχνικών Δοκιμών και να ακολουθήσει επίσημη εισαγωγή στις μονάδες της σερβικής αεροπορίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ