Μεγάλο ρόλο πλέον λόγω των συνεχώς απωλειών  έχουν για τις ουκρανικές δυνάμεις τα στρατιωτικά ATVs που έχουν στην κατοχή τους, τα οποία και έχουν εξοπλιστεί με το ουκρανικής εξέλιξης και κατασκευής οπλικό σύστημα αντιαρματικών πυραύλων Stugna-P. 

Μάλιστα, με τον αντιαρματικό πύραυλο Stugna-P, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Skif», οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει πλήγματα ακόμη και σε ρώσικα ελικόπτερα, χάρη στο σύστημα καθοδήγησης με λέιζερ που φέρει.

Ως Οχήματα Παντός Εδάφους (All Terrain Vehicle -ATV), τα ATVs έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν γρήγορα έδαφος, σχεδόν ανεξάρτητα από το τερέν που βρίσκεται κάτω από τους τροχούς τους. Παράλληλα λόγω των μικρών διαστάσεων τους δίνουν τη δυνατότητα για γρήγορο και αποδοτικό καμουφλάρισμα σε περίπτωση που αυτό χρειάζεται, ενώ η ευελιξία και η ταχύτητα τους σε δύσκολο τερέν είναι το δικό τους μεγάλο «όπλο» αέναντι στη θωράκιση και τα ανώτερα οπλικά συστήματα των τανκ.

Τα ATVs που βλέπετε στις φωτογραφίες φαίνεται να αποτελούν μέρος των οχημάτων της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Kholodniy Yar», η οποία πιστεύεται ότι αξιοποιεί τα εν λόγω ATVs και για την ανάπτυξη drones.

Η εν λόγω ταξιαρχία, από τις ικανότερες μονάδες του ουκρανικού στρατού, χρησιμοποιεί ATVs από το 2018, για μεταφορά προσωπικού και του συγκεκριμένου αντιαρματικού συστήματος και γνωρίζει καλά τις δυνατότητες τους.

Αναφορικά με τον κατασκευαστή πιθανότητα τα ATVs είναι της αμερικάνικης Polaris ή της Καναδικής Can-Am με τις δύο εταιρείες να διαθέτουν γκάμες πλήρως προσαρμοσμένες στις ανάγκες ενός σύγχρονου στρατού.

Να σημειωθεί επίσης ότι ανάμεσα στις ενισχύσεις που λαμβάνει τον τελευταίο καιρό ο στρατός της Ουκρανίας είναι και η παροχή ATVs με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για την παροχή υβριδικών, ακόμη και αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων. defencenet.gr defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ