Άσκηση επιθετικών ελικοπτέρων Ελλάδας-ΗΠΑ με φόντο την Ουκρανία – Σενάρια εμπλοκής των ΕΔ

Ακόμη μια άσκηση πραγματοποίησαν οι ΕΔ Ελλάδας και ΗΠΑ σε μια περίοδο όπου η κρίση στην Ουκρανία έχει κτυπήσει «κόκκινο», και η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι ενταγμένη στον σχεδιασμό της Συμμαχίας.

Aυτό πολύ απλά σημαίνει ότι στο απεφκταίο σενάριο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διαθέσει μια δύναμη στην οποία συμπεριλαμβάνονται και επιθετικά ελικόπτερα.

Η άσκηση με την επωνυμία «ΖΕΥΣ» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 11 Φεβρουαρίου μεταξύ Μονάδων επιθετικών ελικοπτέρων της Ελλάδας από την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) και των ΗΠΑ από την 7th Squadron 17th Cavalry Regiment (7-17 CAV), η οποία έχει αναπτυχθεί στην Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ATLANTIC RESOLVE».

Κατά την διάρκεια της Άσκησης εκτελέστηκαν εικονικές βολές κατά επίγειων στόχων, σενάρια σχεδίασης και διεξαγωγής τακτικών αποστολών επιθετικών ελικοπτέρων  σε μεικτούς σχηματισμούς, καθώς και σενάρια ανεφοδιασμού από Προκεχωρημένα Σημεία Ανεφοδιασμού ελικοπτέρων, με σκοπό την αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Μονάδων ελικοπτέρων των 2 Χωρών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση με 4 ΕΕ/Π AH-64 και 1 Ε/Π CH-47D και οι ΕΔ των ΗΠΑ με 4 ΕΕ/Π AH-64.

Τα ελικόπτερα ΝΗ90 αγνοούνται βέβαια εδώ και καιρό και χρησιμοποιούνται μόνο για μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης.

Τέτοιου είδους ασκήσεις σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, και όχι μόνο, αφού πρόκειται ουσιαστικά για σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν τον κίνδυνο να παρασύρουν την Ελλάδα σε μια «τιτανομαχία» από την οποία μόνο ζημιωμένη μπορεί να βγει.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV