Το Τουρκμενιστάν προμηθεύτηκε ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ Lazar 3 από την Σερβία

H Σερβία 22 χρόνια μετά την ισοπέδωσή της από το ΝΑΤΟ και τη φτωχοποίηση που της προκάλεσαν οι συνεχείς γιουγκοσλαβικοί πόλεμοι, έχει εξελιχθεί σε μία χώρα με αξιόλογη δική της αμυντική βιομηχανία και ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο.

Αυτά ως πρόλογος για τις δικαιολογίες που παρουσιάζουν κάποιοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Κατά τη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 30ης Επετείου της Ανεξαρτησίας του Τουρκμενιστάν, την 27η Σεπτεμβρίου 2021 αποκαλύφτηκε ότι η σερβική εταιρεία Yugoimport παρέδωσε στο Τουρκμενιστάν τεθωρακισμένα οχήματα Lazar 3 οπλισμένα με το ρωσικό αυτόματο πυροβόλο 2A22 των 30 χλστ. όπως αναφέρει το proelasi.gr

Δεν έχουν αποδεσμευθεί επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αριθμό των τεθωρακισμένων οχημάτων Lazar 3 που παραδόθηκαν στο Τουρκμενιστάν.

Το σερβικής κατασκευής Lazar 3 φαίνεται να είναι εξοπλισμένο με τον ρωσικό σταθμό οπλισμού MB2-03 ο οποίος είναι οπλισμένος με ένα αυτόματο πυροβόλο 2A22 των 30 χλστ, ένα συζυγές πολυβόλο PKTM των 7,62 χλστ και έναν ταχυεκτοξευτήρα βομβίδων AGS-17.

Το Lazar-3 είναι η τελευταία γενιά τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων της οικογενείας Lazar που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο 2017.

Το όχημα εξελίχθηκε και σχεδιάστηκε πλήρως από την σερβική εταιρεία Yugoimport. Το Lazar 3 είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ).

Η σχεδίαση του Lazar 3 στην έκδοση ΤΟΜΑ υποδιαιρείται σε τρία τμήματα με τις θέσεις του οδηγού και του αρχηγού να βρίσκονται στην μπροστινή αριστερή πλευρά του σκάφους και με τον κινητήρα να βρίσκεται στην δεξιά πλευρά. Το όχημα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 12 στρατιώτες.

Το σκάφος του Lazer 3 είναι κατασκευασμένο από χάλυβα και μπορεί να εξοπλιστεί με επιπλέον επένδυση προστασίας από τα θραύσματα.

Η επιπρόσθετη βαλλιστική προστασία μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες ανάγκες του χρήστη και επιτρέπει την εφαρμογή επιπρόσθετων τεχνολογιών βαλλιστικής προστασίας τελευταίας τεχνολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής ζωής του οχήματος.

Το πάτωμα του οχήματος διαθέτει δύο επίπεδα αντιναρκικής προστασίας. Το Lazar 3 έχει βαλλιστική προστασία επιπέδου 3 της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569 από πυρά μικρών όπλων διατρητικής βολίδας διαμετρήματος 7.62×51mm στα 30 μέτρα και αντιναρκική προστασία επιπέδων 3a και 3b της STANAG 4569 για την έκρηξη νάρκης κάτω από κάθε τροχό (επίπεδο 3a) και την έκρηξη νάρκης κάτω από το κέντρο του πατώματος (επίπεδο 3b).

Το όχημα Lazar 3 κινείται με τον κινητήρα Cummins ISM500 που αποδίδει 500 ίππους.

 Το όχημα μπορεί να κινηθεί με ανώτατη ταχύτητα 110 χλμ. Το όχημα μπορεί να διέλθει μετωπική κλίση 60%, πλευρική κλίση 30%, διέλευση υδάτινου κωλύματος βάθους 1,6 μέτρων χωρίς προετοιμασία και έχει ακτίνα στροφής 11,5 μ. Μπορεί να διέλθει τάφρο 2 μ. και να αναρριχηθεί κάθετο εμπόδιο ύψους 55 εκατ.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV