Σύμφωνα με πληροφορίες πολωνικών ΜΜΕ  υπογράφηκε συμβόλαιο  μεταξύ των πολωνικών αμυντικών εταιρειών PIT-RADWAR και Wojskowe Zakłady Elektroniczne, υπό την πολωνική ομάδα εξοπλισμών  και της νορβηγικής Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) για την ανάπτυξη και παράδοση δύο «Ναυτικών  Μονάδων Πυραύλων», NSM (Naval Strike Missile).

Η σύμβαση ακολουθεί μια προηγούμενη συμφωνία στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, μεταξύ της Υπηρεσίας Εξοπλισμών της Πολωνίας και της Kongsberg για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων NSM επάκτιας άμυνας.

Επιπλέον, η σύμβαση περιλαμβάνει ρήτρα για τη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σχετικά με την υποστήριξη και την παραγωγή πυραύλων NSM στην Wojskowe Zakłady Elektroniczne S.A.

Η πρόσφατη σύμβαση αφορά την κατασκευή και παράδοση συγκεκριμένων οχημάτων σε τέσσερις Μοίρες Πυραύλων Επάκτιας Άμυνας. Η συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 247.251.620€ , με την παράδοση να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2029.

Οι πολωνικές παράκτιες μοίρες πυραύλων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο αμυντικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η κινητικότητά τους επιτρέπει μια ευέλικτη αμυντική στρατηγική, η οποία έχει αποδειχθεί σε αρκετές συμμαχικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Εσθονία και τη Ρουμανία.

Εάν με το όρο «Ναυτικές Μονάδες Πυραύλων» τα πολωνικά ΜΜΕ εννοούν πυροβολαρχίες η παραγγελία τότε πιθανότατα αφορά (και για τις δύο πυροβολαρχίες) συνολικά 6 τετραπλούς εκτοξευτές. Ο NSM έχει μεγίστη εμβέλεια 185 χλμ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ