Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν στην δημοσιότητα  το πρώτο τους βίντεο που δείχνει την δράση ενός νέου συστήματος αεράμυνας., που παρέλαβαν.

Το σύστημα  που αποκτήθηκε από την Βρετανία, αξιοποιεί τους πυραύλους αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς AIM-132 ASRAAM με σύστημα καθοδήγησης υπέρυθρων ως ισχυρό αποτρεπτικό μέσο κατά αεροσκαφών και UAV.

Το βίντεο δείχνει την εκτόξευση  δύο πυραύλων, τοποθετημένων σε ένα βρετανικό στρατιωτικό όχημα Supacat HMT με διάταξη 6×6. Εκτοξευόμενοι διαδοχικά, οι πύραυλοι ASRAAM εξουδετερώνουν αποτελεσματικά ρωσικά UAV.

Στο παρελθόν, η Βρετανία παρείχε στον ουκρανικό στρατό «αρκετούς» εκτοξευτές από ένα ταχέως κατασκευασμένο και τροποποιημένο σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων, το οποίο διέθετε το μικρού βεληνεκούς αέρος-αέρος AIM-132 ASRAAM.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πύραυλοι ASRAAM ενημερώνονται για την θέση του  στόχου μέσω ραδιομετάδοσης μετά την εκτόξευση.

Από μια ανάλυση της φωτογραφίας του εκτοξευτή, παρατηρείται ότι αυτός  είναι εξοπλισμένος  με σταθμό ηλεκτρο-οπτικής ανίχνευσης που βρίσκεται στο πίσω μέρος της καμπίνας, πιθανότατα σε ιστό. Ο εντοπισμός εναέριων στόχων σε αυξημένες αποστάσεις πιθανώς διευκολύνεται από ένα ραντάρ.

Ο ΑΙΜ-132 ναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από το βρετανικό τμήμα της  MBDA, την  MBDA UK, ο AIM-132 ASRAAM, υιοθετήθηκε από τη βρετανική Αεροπορία το 1998.

Ο  πύραυλος χρησιμοποιείται από μια σειρά χωρών, όπως η Αυστραλία, η Ινδία, το Κατάρ και το Ομάν.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν επίσης αρχικό ενδιαφέρον και τους ανέθεσαν το αμερικανικό στρατιωτικό όνομα AIM-132. Ωστόσο, μια απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ το 1996 οδήγησε στην επιλογή του Sidewinder AIM-9X αντί να ενσωματώσει το AIM-132 ASRAAM στο οπλοστάσιό του.

Με βάρος 88 κιλά και κεφαλή στα 10 κιλά, ο πύραυλος ASRAAM είναι ένα σημαντικό κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού.

Έχει μήκος 2,9 μέτρα, διάμετρο 166 χλστ.  και άνοιγμα πτερυγίων 455 χλστ. Η επίσημη εμβέλεια εκτόξευσης αέρος-αέρος του πυραύλου αναφέρεται ως «περισσότερο από 15 μίλια», που ισοδυναμεί σε  πάνω από 25 χιλιόμετρα. Ανεπίσημες πληροφορίες  ωστόσο, αναφέρουν  ότι αυτή η απόσταση μπορεί να επεκταθεί έως και 50 χλμ.!

Εάν αυτές οι ανεπίσημες αναφορές ισχύουν, το βεληνεκές του πυραύλου ως αντιαεροπορικού όπλου, όταν εκτοξεύεται από επίγειο εκτοξευτή, θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτείνεται στα  15-20 χιλιόμετρα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ