Τις βάσεις του γερμανικού στρατού στην Πολωνία, όπου επιχειρούν τα συστήματα αεράμυνας Patriot, επισκέφτηκε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Ο Πιστόριους έφτασε σήμερα στη νοτιοανατολική πολωνική πόλη Zamosc, όπου περίπου 320 Γερμανοί στρατιώτες έχουν σταθμεύσει από τον Ιανουάριο. Επισκέφθηκε τις βάσεις όπου οι γερμανικές δυνάμεις χειρίζονται τρία πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες και συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του, Μάριους Μπλαστσάκ.

Μετά τη συνάντηση με τον Πιστόριους, ο Μπλαστσάκ είπε ότι ελπίζει τα συστήματα Patriot να παραμείνουν στην Πολωνία τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Αρχικά είχε προβλεφθεί να παραμείνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η Γερμανία πρόκειται να μεταφέρει συστήματα αεράμυνας από τη Σλοβακία, καθώς και ορισμένα «υποστηρικτικά στοιχεία» από την Πολωνία, στη Λιθουανία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην πρωτεύουσα της χώρας, Βίλνιους.

Η διαφωνία για τα Leopard

Μετά τη συνάντηση, ο Πιστόριους πίεσε οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός κόμβου συντήρησης στην Πολωνία, για την επισκευή των αρμάτων μάχης Leopard που έχουν υποστεί ζημιές στην Ουκρανία, να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 10 ημερών.

«Ο χρόνος είναι ουσιαστικός… Πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες για τον κόμβο συντήρησης θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 10 ημερών, ώστε να ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση να σχεδιάσουμε», είπε ο Πιστόριους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ