Έρχεται εξοπλισμός των MIG-31 με πυραύλους εμβέλειας 400χλμ.
Ενισχύεται ακόμα περισσότερο το οπλοστάσιο των αναχαιτιστικών μετά τους R-37M

Η Ρωσία πρόκειται να αναβαθμίσει τα αναχαιτιστικά Mikoyan MiG-31 με την ενσωμάτωση του πυραύλου Novator KS-172,πολύ μεγάλης εμβέλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Army Recognition στις 19 Μαΐου.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του KS-172 από την Russia’s United Aircraft Corporation (UAC), που φέρεται να βασίζεται στον σχεδιασμό των πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας σειράς 9M38 που χρησιμοποιούνται στα συστήματα Buk, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Μετά από μια περίοδο παύσης, η ανάπτυξη επανεκκινήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέσω συμφωνίας με την Ινδία, η οποία επιθυμούσε να παράγει τον πύραυλο για τα μαχητικά της Su-30MKI.
Ωστόσο, λίγο αργότερα αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα ανεστάλη εκ νέου και τελικά έκλεισε αλλά τελικά το πρόγραμμα ενσωμάτωσε νέες τεχνολογίες και έτσι θα βρεθεί στο οπλοστάσιο του MIG-31.
Το MiG-31 είναι ένα από τα ταχύτερα επιχειρησιακά μαχητικά στον κόσμο, με μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνά το Mach 2,8 και ακτίνα δράσης μάχης 1.450 χιλιομέτρων.
Είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ Zaslon-M, ένα ισχυρό σύστημα με κεραία διαμέτρου 1,4 μέτρων τύπου passive electronically scanned array (PESA). Το ραντάρ αυτό μπορεί να εντοπίζει στόχους σε απόσταση έως 400 χιλιομέτρων, καθιστώντας το MiG-31 ιδανική πλατφόρμα για πυραύλους μεγάλης εμβέλειας όπως ο KS-172.
Ο KS-172, που τροφοδοτείται από δίδυμο πυραυλοκινητήρα, λέγεται ότι έχει εμβέλεια που φτάνει ή ξεπερνά τα 400 χιλιόμετρα, ενώ η ταχύτητά του φτάνει το Mach 3,3.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ένα σύνθετο σύστημα καθοδήγησης με συνδυασμό αδρανειακής πλοήγησης (INS) με την πορεία του πυραύλου να μπορεί να διορθωθεί από το αεροσκάφος εκτόξευσης μέσω ασφαλούς ζεύξης δεδομένων (data link), ενώ στην τερματική του φάση έχει ενεργό αισθητήρα ραντάρ Agat 9B-1103M, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση στο τελικό στάδιο της προσέγγισης, ενεργοποιείται περίπου 40 χιλιόμετρα πριν από την πρόσκρουση.
Από τον R-37M στον KS-172
Το Army Recognition σημειώνει ότι η ενσωμάτωση του KS-172 στο MiG-31 αποτελεί «ένα σημαντικό τεχνολογικό και στρατηγικό άλμα» για τη Ρωσία.
Η UAC δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το δημοσίευμα του εξειδικευμένου ιστότοπου άμυνας.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τέτοιου είδους εξελίξεις δεν ανακοινώνονται πάντα επισήμως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το MiG-31 είναι ήδη οπλισμένο με τον πύραυλο R-37M, επίσης μεγάλης εμβέλειας, ο οποίος είναι συγκρίσιμος με τον KS-172.
Ωστόσο, ο νεότερος πύραυλος ενδέχεται να υπερέχει ως προς την ακτίνα δράσης, καθώς το R-37M αναφέρεται ότι έχει εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από MiG-31.
Ο R-37M έχει ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, γεγονός που εξηγεί γιατί η Russia ενδέχεται να εξετάζει την ανάπτυξη πυραύλων με ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια.