Την  SpaceX αποφάσισαν να ανταγωνιστούν οι Κινέζοι δοκιμάζοντας την δική τους εκδοχή του ενός επαναχρησιμοποιούμενου πυραυλικού συστήματος στα ίδια πρότυπα με το Falcon 9 ή το υπο ανάπτυξη και δοκιμή Starship.

Έτσι στις  17:07 της 10ης Δεκεμβρίου 2023, ο πύραυλος υγρού μεθανίου/ οξυγόνου Hyperbolic 2 της Beijing Interstellar Glory Space Technology (με την κωδική ονομασία SQX-2Y) πραγματοποίησε  τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση στο πεδίο εκτόξευσης Jiuquan.

Ο πύραυλος έφτασε σε ύψος είναι 343,12 μέτρων , με χρόνο πτήσης 63,15 δευτερόλεπτα και πλευρική μετατόπιση στην προσγείωση από τα σημείο εκτόξευσης τα 50 μέτρα.

Η  ακρίβεια της θέσης προσγείωσης ήταν περίπου 0,295 μέτρα, η ταχύτητα προσγείωσης 1,1 m/s, η γωνία στάσης περίπου 1,18°, η γωνία κύλισης 4,4° και ο πύραυλος προσγειώθηκε ομαλά.

Ο πύραυλος ολοκλήρωσε επιτυχώς την πρώτη δοκιμή πτήσης κάθετης απογείωσης και προσγείωσης στις 2 Νοεμβρίου 2023.

Μετά την πρώτη πτήση, το Interstellar Glory ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης και επιθεώρησης επαναχρησιμοποίησης του πυραύλου σε μόλις είκοσι ημέρες και μετακόμισε σε άλλη τοποθεσία για να εκτελέσει τις εκτοξεύσεις.

Ο επαναχρησιμοποιήσιμος κινητήρας υγρού οξυγόνου/μεθανίου με την κωδική ονομασία JD-1 που χρησιμοποιείται σε αυτή την αποστολή μπορεί να επιτύχει γρήγορη επαναχρησιμοποίηση μετά τη δοκιμή, γεγονός που δείχνει ότι το υγρό μεθάνιο οξυγόνο ως προωθητικό καύσιμο έχει τα χαρακτηριστικά του χαμηλού κόστους, της εύκολης συντήρησης και της εύκολης εξεύρεσης των απαραίτητων ποσοτήτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ