Συμφωνία Ισραήλ με ΗΑΕ για πώληση του προηγμένου συστήματος αεράμυνας SPYDER

Το Ισραήλ συμφώνησε να πουλήσει ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας τύπου SPYDER στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, στην πρώτη τέτοια γνωστή συμφωνία μεταξύ τους από τότε που ξεκίνησαν τη συνεργασία τους το 2020.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ «μοιράζονται» έναν φόβο, ότι το Ιράν αποκτά πυρηνικά όπλά, μια φιλοδοξία που η Τεχεράνη αρνείται.

Η «απρόσμενη» συμφωνία δείχνει πώς, για ορισμένα αραβικά κράτη, η επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστινίων έχει πλέον επισκιαστεί από εθνικές προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια και η οικονομία.

Το Ισραήλ ενέκρινε αίτημα των ΗΑΕ στα μέσα του καλοκαιριού και θα προμήθευε στο κράτος του Κόλπου το σύστημα SPYDER της Rafael, δήλωσαν δύο πηγές, που αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της ευαίσθητης φύσης της συμφωνίας.

Μια τρίτη πηγή είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέκτησαν ισραηλινή τεχνολογία ικανή να καταπολεμήσει επιθέσεις με drone όπως αυτές που έπληξαν το Άμπου Ντάμπι νωρίτερα φέτος.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ και η εταιρεία Rafael αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV