Την παράδοση «δεκάδων» νέων ρουκετών TR-302G για το σύστημα  ΠΕΠ  του τουρκικού Στρατού Τ-300 Kasirga ανακοίνωσε ο οργανισμός αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας SSB.

Η νέα ρουκέτα που ανέπτυξε η Roketsan έχει αυξημένη εμβέλεια και βελτιωμένη ακρίβεια και ναυτιλία, και όπως αναφέρουν άλλες τουρκικές πηγές παραδόθηκαν 72 νέες ρουκέτες, ενώ η παραγωγή συνεχίζεται.

Μπορεί να φτάσει τα 120 χλμ. απόσταση με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος μεταξύ 5 και 50 μέτρων, έχοντας τεράστια διαφορά από τα 800 με 1000 μέτρα της πρώτης έκδοσης.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό GPS/INS που διαθέτει και πρόκειται για εκπληκτική ακρίβεια για μια ρουκέτα πυροβολικού με εμβέλεια 120 χλμ και ταχύτητα 3,6 mach.

Με την νέα ρουκέτα οι 80 εκτοξευτές F-302T του τουρκικού Στρατού θα μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση 120 χλμ (στα νησιά εάν τα συστήματα βρίσκονται στα τουρκικά παράλια)  με ακρίβεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και μεγάλη καταστροφικότατα χάρις στην βάρους 150 κιλών θραυσματογόνο πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας.

Να σημειωθεί ότι μια πυροβολαρχία  ΠΕΠ T-300 αποτελείται από 6 έως 9 εκτοξευτές (F-302T) των  ρουκετών των 302 χλστ.

Από την άλλη πλευρά ο ΕΣ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή, κάποιο με όπλο, πλην των ATACMS με ανάλογη εμβέλεια αφού ακόμη και οι σερβικές ρουκέτες για τα RM-70 δεν ξεπερνούν τα 40 χλμ.

Την ίδια ώρα παντελής είναι η απουσία αντιβαλλιστικών συστημάτων τα οποία θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν τις τουρκικές ρουκέτες είναι χαρακτηριστική.

Υπάρχει πάντως μια σχετική κινητικότητα για την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος Iron Dome η οποία όμως σκοντάφτει στον κρίσιμο παράγοντα; Την τιμή

Οι Ισραηλινοί δεν είχαν πρόβλημα για να αποδεσμεύσουν το Iron Dome για την Ελλάδα και σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση στο Αιγαίο θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά, αφού δεν θα μπορεί να περάσει στην Ελλάδα ούτε τουρκικό UAV, ούτε πύραυλος εδάφους-εδάφους τύπου cruise ή βαλλιστικός (ρουκέτες, Yildirim, BORA κλπ).

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome έχει δοκιμαστεί επιτυχώς κατά πυραύλων cruise, UAV  και πυραύλων και αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό σύστημα το οποίο θα μπορούσε να θωρακίσει τα νησιά του ανατ. Αιγαίου.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems, το συγκεκριμένο σύστημα είναι εξίσου αποτελεσματικό απέναντι σε κάθε είδους εναέρια απειλή όπως πυραύλους, όλμους, βλήματα πυροβολικού, αεροσκάφη, ελικόπτερα ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Μικρά δίκτυα αντιβαλλιστικής άμυνας σε κάθε νησί

Πολλαπλά συστήματα Iron Dome θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε μεγάλα νησιά του ανατ. Αιγαίου προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δίκτυο από πολλαπλούς αλληλοεπικαλυπτόμενους θόλους που θα προστάτευσαν επαρκώς από τις πυραυλικές απειλές του τουρκικού Στρατού.,

Ταυτόχρονα, επειδή το “Iron Dome” έχει το πλεονέκτημα να ανιχνεύει με το ραντάρ του την τοποθεσία του εκτοξευτή, δρα ουσιαστικά και σαν ραντάρ αντιπυροβολικού, στη συνέχεια  ελληνικά συστήματα ΠΕΠ θα αναλάμβαναν τον βομβαρδισμό και καταστροφή  των τουρκικών εκτοξευτών.

Το  κόστος του πυραύλου Tamir, τον οποίο κατασκευάζει η Rafael και τον εκτοξεύει το «Iron Dome», κοστίζει 40.000 δολάρια, με την συνολική τιμή όλου του συστήματος να αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ