Η Στρατιωτική Διοίκηση Σιντζιάνγκ των χερσαίων δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) φέρεται να έχει εισαγάγει πυραυλικά συστήματα HQ-17. 

Η συγκεκριμένη Διοίκηση είναι μέρος της Διοίκησης Δυτικού Θεάτρου του PLA που ελέγχει τα αμφισβητούμενα συνόρα με την Ινδία, μήκους 3.488 χιλιομέτρων,τα οποία έχουν πάρει την ονομασία Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC).

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι δύο χώρες βρίσκονται σε στρατιωτική αντιπαράθεση στη περιοχή των συνόρων.

Μία Μονάδα της Στρατιωτικής Διοίκησης του Σιντζιάνγκ ανέπτυξε πρόσφατα το σύστημα αεράμυνας HQ-17A, το αυτοπροωθούμενο πυροβόλο PCL-181 155 χιλιοστών και τον εκτοξευτή πυραύλων PHL-11 122 χιλιοστών, ανέφεραν οι Global Times.

Ένας Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής ανέφερε στους Global Times ότι καθώς ο εκσυγχρονισμός του PLA συνεχίζεται, όλο και περισσότερες μονάδες θα αποκτήσουν προηγμένο εξοπλισμό μέσα στο 2022 για να «προστατέψουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

Tα χαρακτηριστικά του συστήματος αεράμυνας HQ-17

Το HQ-17 βασίζεται στο ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος Tor-M1, το οποίο είναι ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας χαμηλού έως μεσαίου υψομέτρου (SHORAD).

Πιστεύεται ότι αφού η Μόσχα απέρριψε το αίτημα της PLA για να της παραχωρήσει δικαιώματα ώστε να κατασκευάζει εγχώρια το εν λόγω σύστημα, η Κίνα αντέγραψε το ρωσικό Tor-M1 και κατασκεύασε το δικό της σύστημα αεράμυνας τύπου HQ-17.

Το HQ-17 έχει μια συστοιχία Identification Friend or Foe (IFF) πάνω από ένα ηλεκτρονικό ραντάρ, καθώς και αναβαθμισμένη τεχνολογία, νέο εκτοξευτή παντός εδάφους και δυνατότητα σύνδεσης δεδομένων με άλλα κινεζικά συστήματα.

Με βάρος περίπου 165 κιλά, μήκος περίπου 2,9 μέτρα και πλάτος περίπου 0,23 μέτρα, ο πύραυλος HQ-17 είναι φυσικά πανομοιότυπος με τον Tor-M1. Έχει εύρος από 1,5 km έως 15 km για την αναχαίτιση ιπτάμενων εναέριων στόχων.

Η παραλλαγή HQ-17AE είχε λάβει άδεια τον Μάρτιο του 2021, ενώ κάθε τέτοιο όχημα εκτόξευσης πυραύλων φέρει ένα ραντάρ PESA και ένα ραντάρ AESA. Το HQ-17AE είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας που μπορεί να αναπτυχθεί με εξαιρετικές ταχύτητες σε τοποθεσίες για να προστατεύσει στρατεύματα ή κρίσιμες υποδομές από εχθρικές απειλές όπως ελικόπτερα, αεροσκάφη στενής αεροπορικής υποστήριξης και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Το πυραυλικό σύστημα, που αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), έχει πάρει την ονομασία «κυνηγός αεροσκαφών χαμηλού υψομέτρου», αφού μπορεί να αναχαιτίσει αεροπορικούς στόχους με υψηλή δυνατότητα ελιγμών.

Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει και να αναχαιτίσει τακτικούς πυραύλους αέρος-εδάφους και πυραύλους cruise ενώ βρίσκεται εν κινήσει, καθιστώντας το μια εξαιρετικά αποτελεσματική πλατφόρμα. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το σύστημα είναι ικανό να αναχαιτίσει ακόμη και αεροσκάφη stealth, καθώς και υπερηχητικούς πυραύλους cruise και ρουκέτες, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επαληθευτεί.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, κάθε σύστημα τύπου HQ-17AE μπορεί να μεταφέρει οκτώ πυραύλους και είναι ικανό να καθοδηγήσει τέσσερις πυραύλους για να χτυπήσει τέσσερις στόχους ταυτόχρονα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ