Οι Φιλιππίνες ολοκλήρωσαν μια συμφωνία για την απόκτηση ενός αντιπλοϊκού πυραυλικού συστήματος από την Ινδία έναντι σχεδόν 375 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχύσουν το ναυτικό τους, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τον Υπουργό Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Brahmos Aerospace Private Ltd θα παραδώσει τρεις πυροβολαρχίες, χειριστές και συντηρητές και θα παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Delfin Lorenzana.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στα τελευταία στάδια ενός πενταετούς έργου, ύψους 5,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του «απαρχαιωμένου» εξοπλισμού του στρατού τους που περιλαμβάνει πολεμικά πλοία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ελικόπτερα που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το νέο αντιπλοϊκό πυραυλικό σύστημα στοχεύει να αποτρέψει τα ξένα πλοία από το να καταπατήσουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων της χώρας. Το 2018, οι Φιλιππίνες αγόρασαν πυραύλους Spike ER ισραηλινής κατασκευής, τα πρώτα τους πυραυλικά συστήματα πλοίων για ναυτική αποτροπή.

Παρ΄όλο που οι σχέσεις με την Κίνα και τις Φιλιππίνες έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, έχει οδηγήσει τις χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, του Μπρούνεϊ, του Βιετνάμ και άλλες χώρες, να αναπτύξουν περαιτέρω τις ναυτικές τους δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κινεζική εχθρικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ