Η Σερβία δημιουργεί την αντιαεροπορική της «ομπρέλα» με ρωσικά και κινεζικά συστήματα

Η Σερβία επενδύει πολλά στην ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής ομπρέλας το 2022 που θα προσδίδει προστασία στη Σερβία και τον στρατό της σε όλες τις ζώνες υψομέτρου, κάτι που δεν υπήρχε ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ισχύος του πρώην JNA, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Η άμυνα του κράτους από τον εναέριο χώρο θα στεφθεί με την αγορά του πολυαναμενόμενου πυραυλικού συστήματος μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με ανεπίσημες ανακοινώσεις, τον ρόλο αυτό θα αναλάβει το κινεζικό σύστημα HQ-22 (FK-3), η αγορά του οποίου έχει συμφωνηθεί και το οποίο θα βρίσκεται στον σερβικό Στρατό στις αρχές του επόμενου έτους. 

Πυλώνας προστασίας μονάδων, αλλά και της επικράτειας, από πέρυσι είναι το σύγχρονο ρωσικό πυραυλικό σύστημα «Pantsir», που θεωρείται το καλύτερο όπλο αεράμυνας αυτής της κατηγορίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών,  Αλεξάνταρ Βουλίν, στη Μόσχα επιβεβαίωσε ότι η Σερβία έχει συμφωνήσει για την παράδοση επιπλέον οπλικών συστημάτων του τύπου, αλλά και ότι έχουν σκιαγραφηθεί οι κατευθύνσεις περαιτέρω στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Ρωσία όπως αναφέρει ο Εχέδωρος.

«Πήραμε αντιαρματικά βλήματα «Κornet». Λάβαμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αγοράζουμε επίσης νέα «Pantsir»», είπε ο Βουλίν την Πέμπτη μετά από συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Πρόκειται για μια άλλη συστοιχία - έξι οχήματα με εκτοξευτές, που θα μπορούσαν να παραδοθούν τους πρώτους μήνες του 2022.

 Όπως επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές, η νέα συστοιχία θα είναι σε πιο προηγμένη έκδοση (SM) σε σύγκριση με αυτή που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία.

Η αποστολή του νέου ρωσικού συστήματος στη Σερβία θα είναι να υπερασπιστεί το σερβικό έδαφος (βεληνεκές έως 15 χιλιόμετρα σε ύψος και 20 χιλιόμετρα σε απόσταση), κυρίως από drones και τη δράση κατευθυνόμενων αεροπορικών ρουκετών.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι η ανάπτυξη της άμυνας στο πεδίο της εναέριας μάχης θα ολοκληρωθεί με τη χρήση των υπαρχόντων πυραυλικών συστημάτων "Neva", του εκσυγχρονισμένου "Cuba", καθώς και του γαλλικού συστήματος προστασίας των μονάδων από αεροπορικές επιθέσεις "Mistral" και τα εγχώρια «Pasars», τα οποία θα είναι οπλισμένα με εκσυγχρονισμένους εγχώριους πυραύλους.

 Η δημιουργία γραφείου του ρωσικού υπουργείου στο Βελιγράδι

Το επικείμενο άνοιγμα του γραφείου αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Βελιγράδι αναμένεται να δώσει πρόσθετη ώθηση στη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία, την οποία οι δύο υπουργοί αξιολόγησαν ως εξαιρετική.

- Το γραφείο του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στη Σερβία θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό. Μόνο τεχνικά ζητήματα απομένουν να επιλυθούν - είπε ο Βουλίν επικαλούμενος το ρωσικό υπουργείο.

Η διαδικασία για το άνοιγμα ρωσικού γραφείου αντιπροσωπείας ξεκίνησε πέρυσι, σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ της ρωσικής και της σερβικής κυβέρνησης.

Στόχος αυτού του γραφείου θα είναι η ταχύτερη επίλυση του ζητήματος της συμφωνημένης στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας και βοήθειας από τη Ρωσία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV