Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου «νέου τύπου», εκτοξευόμενου από υποβρύχιο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA, νωρίς σήμερα Τετάρτη.

Ο νέος πύραυλος θαλάσσης – εδάφους τύπου SBLM (submarine-launched ballistic missile) διαθέτει «αρκετές προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου και κατεύθυνσης», σύμφωνα με το KCNA.

Eίναι σαφές ότι η Βόρεια Κορέα, η οποία εδώ και χρόνια έχει αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δίνει πλέον έμφαση στους φορείς των πυρηνικών όπλων, δηλαδή πως θα μπορεί να τα εξαπολύσει ενάντια σε εχθρικές χώρες (όπως τις θεωρεί η Πιονγιάνγκ), από την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία μέχρι τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Πλέον δε νιώθουν ασφαλείς ούτε Ρωσία και Κίνα, διότι παρά το γεγονός ότι η Β.Κορέα τους είναι χρήσιμη για να δημιουργεί ένα «ανάχωμα» στην αμερικανική παρουσία στην κορεατική χερσόνησο, ξέρουν πως πρόκειται για ένα απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο καθεστώς το οποίο αποτελεί απειλή ακόμα και για τις ίδιες αν και στην παρούσα φάση την χρειάζονται ενάντια στο AUKUS.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος προβολής πυρηνικής ισχύος σε μακρινά εδάφη είναι ο υποβρυχιακός στόλος και  Βόρεια Κορέα δουλεύει πολύ πάνω σε αυτόν τον κλάδο.

Εκτοξεύθηκε από το ίδιο σκάφος που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την πρώτη δοκιμή SBLM, πριν από πέντε χρόνια.

Η δοκιμή προστέθηκε στη σειρά πυραυλικών εκτοξεύσεων που άρχισε η Βόρεια Κορέα τον περασμένο μήνα.

Αναλυτές σημείωσαν ότι το φωτογραφικό υλικό το οποίο μεταδόθηκε παράλληλα από το KCNA εικονίζει πύραυλο με στενότερο σώμα από προηγούμενους βορειοκορεάτικους SBLM, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι πύραυλοι, αν και με μικρότερο δραστικό βεληνεκές, μπορούν να αποθηκεύονται στα ειδικά διαμορφωμένα σιλό υποβρυχίων και άρα η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει στο να αποκτήσει επιχειρησιακό στόλο υποβρυχίων με πυρηνικά όπλα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε επειγόντως και θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών για τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Νότια Κορέα δοκιμάζει εκτοξεύσεις SLBM

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ