Η Ρωσία βρίσκεται ένα «βήμα» πριν την ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών των νέων προηγμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Sarmat, με τους Ρώσους αξιωματούχους να λένε χαρακτηριστικά ότι η χώρα τους δεν είχε ποτέ ξανά τέτοιου είδους πυραύλους, εκθειάζοντας την τεχνολογική ανάπτυξη και τις δυνατότητες αυτών  των πυρηνικών όπλων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της ρωσικής εταιρείας Roscosmos ανέφερε κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης ότι «οι χερσαίες δοκιμές του ρωσικού προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat  ολοκληρώνονται. Ποτέ στο παρελθόν, η Ρωσία δεν δημιούργησε έναν ICBM αυτού του είδους», γεγονός που αποδεικνύει την πορεία του αναπτυξιακού προγράμματος μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν τον περασμένο Απρίλιο.

Επίσης, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες πως οι πύραυλοι Sarmat θα είναι έτοιμοι το 2022 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσής τους στις ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις.

Σημειώνεται πως οι νέοι προηγμένοι ICBM μπορούν να πραγματοποιήσουν «απρόβλεπτες» διαδρομές πτήσης, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα εχθρικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και αναχαίτισης, ενώ ακόμα μπορεί να μεταφέρει μια σειρά οχημάτων επανεισόδου όπως τα οχήματα ολίσθησης (gliders) Avangard.

Τα χαρακτηριστικά του Sarmat

Επιπρόσθετα, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat χρησιμοποιεί υγρό καύσιμο, που του παρέχει υψηλότερη ισχύ και κατ ‘επέκταση επιτρέπει την μεταφορά περισσότερων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων για την παράκαμψη της εχθρικής αεράμυνας, αφού σχεδιάστηκε ειδικά για να διεισδύσει σε οποιοδήποτε τρέχον ή μελλοντικό σύστημα βαλλιστικής άμυνας (Ballistic Missile Defence – BMD). Το βλήμα επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει δραματικά την αποτρεπτική της ικανότητα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η εντυπωσιακή εμβέλεια του βλήματος αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα και ζυγίζει περίπου 200 τόνους, εκ των οποίων 10 τόνοι ωφέλιμο φορτίο και 180 τόνοι καύσιμο, έχοντας βάρος ρίψης περίπου 10 τόνων

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα Sarmat ξεκίνησε την διαδικασία ανάπτυξής του, ήδη από τη δεκαετία του 2000, για να αντικαταστήσει το τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο R-36M2 Voyevoda, που είχε την κωδική ονομασία «Σατανάς» με αποτέλεσμα ο νέος πύραυλος «Sarmat» να ονομάζεται «Σατανάς 2».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ